ΗΠΑ: Τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού θα διατίθενται και στα φαρμακεία

Τα φαρμακεία στις ΗΠΑ θα μπορούν να διαθέτουν εμβόλια κατά της νόσου Covid-19 στους πολίτες από τις 11 Φεβρουαρίου, σε μια προσπάθεια να επιταχυνθεί η εκστρατεία εμβολιασμού, ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν.

«Έτσι θα υπάρχουν περισσότερα σημεία ώστε οι άνθρωποι να εμβολιάζονται στη γειτονιά τους. Πρόκειται για ένα σημαντικό στοιχείο για τη δίκαιη διανομή των εμβολίων, είπε ο Τζεφ Ζάιεντς, συντονιστής του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της πανδημίας, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Κατά την πρώτη εβδομάδα του προγράμματος, η κυβέρνηση θα εφοδιάσει τα φαρμακεία με ένα εκατομμύριο δόσεις, εκτός των 10,5 εκατομμυρίων δόσεων που θα δοθούν στις Πολιτείες από αυτήν την εβδομάδα.

Η διανομή των δόσεων έχει αυξηθεί κατά 22% από τις 20 Ιανουαρίου, όταν ανέλαβε καθήκοντα ο Μπάιντεν. Μέχρι τώρα έχουν λάβει τη μία δόση των εμβολίων της Pfizer ή της Moderna περισσότεροι από 32,2 εκατομμύρια άνθρωποι.

Περίπου 6 εκατομμύρια έχουν λάβει και τις δύο δόσεις, σύμφωνα με τα δεδομένα των υγειονομικών αρχών. Η κυβέρνηση στοχεύει να χορηγήσει 150 εκατομμύρια δόσεις μέσα στις πρώτες 100 ημέρες της θητείας της, δηλαδή μέχρι τις 20 Απριλίου.

Εγκριση σε τρίτο εμβόλιο από τις ΗΠΑ
Ένα τρίτο εμβόλιο ενδέχεται να εγκριθεί σύντομα στις ΗΠΑ, μετά την ανακοίνωση που έκανε την περασμένη εβδομάδα η εταιρεία Johnson & Johnson, σύμφωνα με την οποία το εμβόλιό της είναι αποτελεσματικό, ιδίως απέναντι στις σοβαρές μορφές της νόσου Covid-19.

Αν και δεν προστατεύει όσο τα δύο άλλα εμβόλια, το εμβόλιο αυτό έχει το πλεονέκτημα ότι χορηγείται μόνο σε μία δόση και διατηρείται σε θερμοκρασία ψυγείου, δεν χρειάζεται δηλαδή βαθιά κατάψυξη.