Η ανακοίνωση των νέων μέτρων με έμφαση σε Πάρο και Αντίπαρο

Σε φωλιά του κορωνοϊού έχουν μετατραπεί η Πάρος και η Αντίπαρος παρά το κρυφτούλι των αρμόδιων υπηρεσιών. Ο Νίκος Χαρδαλιάς υποχρεώθηκε χθες να ανακοινώσει εντελώς ξαφνικά αυξημένα μέτρα για τα δύο νησιά των Κυκλάδων που μετατρέπονται σε νέο Πόρο.

«Με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα στη Πάρο και στην Αντίπαρο με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, σε συνεννόηση με τον Καθηγητή Σωτήρη Τσιόρδα και με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, αποφασίστηκαν τα κάτωθι περιοριστικά μέτρα:

– Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 07.00 της επομένης.

– Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.

– Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.

– Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπέζι έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.

– Υποχρεωτική η χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.

Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, δύναται σε αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

Τέλος τα παραπάνω περιοριστικά μέτρα ισχύουν για 10 ημέρες από τις 06.00 της 15-08-2020 έως και 24-8-2020 και ώρα 06.00», ανέφερε η ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Παράλληλα ενεργοποιήθηκε το 112. Με μήνυμα σε όσους βρίσκονται σε Πάρο και Αντίπαρο.

«Φοράτε υποχρεωτικά μάσκα. Να είστε σε επιφυλακή, μείνετε ασφαλείς, μείνετε υγιής», ανέφερε μεταξύ άλλων η κατεύθυνση προς ντόπιους και επισκέπτες.

Τα μέτρα για τον Πόρο επεκτάθηκαν έως τις 24 Αυγούστου. Ο Χαρδαλιάς, μάλιστα, ευχαρίστησε τους κατοίκους του νησιού για την υπομονή τους.

Από ‘κει και πέρα ανακοινώθηκε ότι: «στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, ως τις 24 Αυγούστου όριο 50 ατόμων στις κοινωνικές εκδηλώσεις, εκτός από εστιατόρια, θέατρα, σινεμά».

Επίσης εφαρμόζεται κλείσιμο χώρων εστίασης και διασκέδασης από τις 12 τη νύχτα ως τις 7 το πρωί στην Αττική και σε όλα τα νησιά Αργοσαρωνικού και στα Κύθηρα.

Η χρήση της μάσκας γίνεται υποχρεωτική σε στρατόπεδα και δομές κοινωνικής αλληλεγγύης και μεταναστών, ενώ όσοι επιστρέφουν από άδειες σε οίκους ευγηρίας, σε δομές μεταναστών και στρατόπεδα πρέπει να κάνουν τεστ για τον κορωνοϊό. Σύσταση για τη χρήση μάσκας παντού έγινε σε όσους επιστρέφουν από διακοπές από περιοχές με επιβαρυμένα επιδημιολογικά στοιχεία.

«Τα μέλη των οικογενειών αυξημένου κινδύνου που εργάζονται στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα θα εργάζονται με τηλεργασία», ανακοινώθηκε.