Η απάντηση του φαρμακευτικού συλλόγου για την αλλαγή εμβολίων από πολίτες

Πολύς λόγος έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες για την προσπάθεια από πολίτες να αλλάξουν το προγραμματισμένο ραντεβού τους για εμβολιασμό, με σκοπό να μην κάνουν αυτό της AstraZeneca. Ο Πανελλήνιος φαρμακευτικός σύλλογος εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της οποίας ενημερώνει ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα για να γίνει τροποποίηση του σκευάσματος μέσα από το σύστημα που υπάρχει και να μην προσέρχονται στα φαρμακεία για αυτό τον λόγο.

«Επειδή παρατηρήθηκε το φαινόμενο πολλοί πολίτες να προσέρχονται στα φαρμακεία μετά τον προγραμματισμό τους για εμβολιασμό για να αντικαταστήσουν το εμβόλιο το οποίο έχει επιλεγεί από το σύστημα, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος διευκρινίζει ότι η πλατφόρμα προγραμματισμού για εμβολιασμό COVID -19 δεν δίνει αυτή τη δυνατότητα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΠΦΣ.

Επομένως και προστίθεται πως για επιδημιολογικούς λόγους και για την αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων και συγχρωτισμού παρακαλούνται οι πολίτες να μην προσέρχονται στα φαρμακεία για την αντικατάσταση του εμβολίου.

Για την ανησυχία που έχουν προκαλέσει κάποια επεισόδια θρομβώσεων από το εμβόλιο της AstraZeneca μίλησε, μεταξύ άλλων σήμερα το πρωί στον ΑΝΤ1 ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για το εμβόλιο της AstraZeneca, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν από τις ευρωπαϊκές χώρες. Τα περιστατικά θρομβώσεων είναι 1 στις 346.000” τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους. “Όπως όλα τα φάρμακα έχουν παρενέργειες, έτσι έχει και το εμβόλιο της AstraZeneca. Οι αριθμοί είναι συντριπτικοί υπέρ της ασφάλειάς του” πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι όλα τα εμβόλια για τον κοροναϊό αξιολογούνται σε καθημερινή βάση από όλους τους οργανισμούς. “Έχει αποδειχθεί ότι όλα τους είναι ασφαλή και απολύτως αποτελεσματικά” τόνισε.

Παράλληλα, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι ακόμα δεν είναι σαφές αν θα χρειαστεί επαναληπτικό ή τρίτο εμβόλιο το φθινόπωρο, καθώς τα αποτελέσματα από έρευνες είναι ενθαρρυντικά. Εξήγησε δε ότι όσοι έτυχε να νοσήσουν, παρά το ότι είχαν εμβολιαστεί, έφεραν πολύ χαμηλό ιικό φορτίου.

Όσον αφορά στις παραδόσεις εμβολίων στη χώρα μας, απάντησε ότι οι εταιρίες έχουν επιβεβαιώσει παραδόσεις για τον Μάη και τον Ιούνιο, ενώ πλέον μπαίνει στο “παιχνίδι” και η Johnson & Johnson, ήδη από το τέλος Απριλίου, με λίγες μόνο δόσεις.

Αναμένονται στην Ελλάδα 300.000 εμβόλια της Johnson & Johnson τον Μάιο και 960.000 τον Ιούνιο” έκανε γνωστό ο κ. Θεμιστοκλέους.

Όσο για τα self test, τα χαρακτήρισε ένα σημαντικό, βοηθητικό εργαλείο για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. “Βοηθούν να εντοπίσουμε κρούσματα και να περιορίσουμε την πανδημία. Είναι απλό και δεν θα δυσκολευτούν οι πολίτες” κατέληξε.