Θεοδωρίδου: Καθοριστική η δεύτερη δόση για την ανοσία από τον κορωνοϊό

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, εξήγησε ότι ο εμβολιασμός και των δυο δόσεων βοηθάει ώστε να υπάρξει ανοσία κατά του κορονοϊού ενώ υπογράμμισε ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά και έναντι των μεταλλαγμένων στοιχείων του ιού που έχουν κάνει την εμφάνισή τους και στην Ελλάδα.

Σημαντική είναι η ολοκλήρωση όλης της διαδικασίας του εμβολιασμού, τόνισε η η κ. Θεοδωρίδου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας. Όπως εξήγησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών η πρώτη δόσηπροσφέρει ανοσία σε ποσοστό 52%, ενώ είναι πιθανό τις πρώτες 10-15 ημέρες μετά την αρχική δόση να νοσήσει κάποιος – δίνοντας απάντηση και για τα κρούσματα σε μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων τα τελευταία 24ωρα – επισημαίνοντας ότι είναι απαραίτητο να γίνει και η δεύτερη δόσηγια να αποκτήσει αποτελεσματικότητα άνω του 95% το εμβόλιο.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ισχύει και για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

«Το χαρακτηριστικό της εβδομάδας που πέρασε ήταν η συγκινητική προσέλευση των ηλικιωμένων για τον εμβολιασμό. Κάποιοι είπαν πως ήταν η μόνη έξοδος μετά από έναν χρόνο και η πρώτη φορά που φορούσαν μάσκα. Υπάρχει εμβολιασμός άνω των 70.000 ανθρώπων χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες, γεγονός σημαντικό για την ασφάλεια του εμβολίου», είπε αρχικά η κ. Θεοδωρίδου.

«Ο εμβολιασμός περιλαμβάνει δυο φάσεις. Την πρώτη και τη δεύτερη δόση. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο πως η πρώτη δόση του εμβολιασμού εξασφαλίζει αντισώματα στο 52% των περιπτώσεων κι αυτά δημιουργούνται από την ημέρα του εμβολιασμού σιγά-σιγά για να φτάσουμε στην τέταρτη ημέρα σε προστατευτικό επίπεδο στο 52%. Αν ορισμένοι θεωρήσουν πως τελείωσε με την πρώτη δόση, είναι πέρα για πέρα λάθος. Είναι απαραίτητο να ακολουθηθεί στο χρονικό διάστημα, μετά από 21 ημέρες αυστηρά, η δεύτερη δόση του εμβολιασμού χωρίς καθυστερήσεις για να πάρει ο κάθε εμβολιαζόμενος ο διαβατήριο για την ανοσία του. με τη δεύτερη δόση το ποσοστό της προστασίας υπερβαίνει το 95%», πρόσθεσε στη συνέχεια.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, επεσήμανε επίσης πως «παρά το γεγονός ότι στους ηλικιωμένους που κλήθηκαν να εμβολιαστούν υπάρχει σχετική γήρανση του ανοσοποιητικού συστήματος, η ανταπόκριση του εμβολίου είναι ιδιαιτέρως ικανοποιητική, και καλύτερη σε κάποιες περιπτώσεις από τους νεότερους. Η δεύτερη δόση, λοιπόν, είναι καθοριστική για την προστασία ενός ατόμου».

Σχετικά με τα χρονοδιαγράμματα ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη δόση, που σε πολλές χώρες και στην Ευρώπη διαφέρουν, η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε πως η Ελλάδα δεν διαφοροποιεί το σχήμα που χρησιμοποιεί και πως αυτό βασίζεται στις προδιαγραφές που έχουν δοθεί μετά τις κλινικές μελέτες έτσι ώστε να μεγιστοποιείται η απόδοση των εμβολίων.

Μιλώντας για χώρες που δίνουν ήδη τα πρώτα δεδομένα καθώς έχουν προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό τους εμβολιασμούς, επεσήμανε ότι: «Στο Ισραήλ μετά από την πρώτη δόση του εμβολιασμού, μετά τη 15η ημέρα, παρατηρήθηκε στο 30% του πληθυσμού μείωση κατά 25% των σοβαρών λοιμώξεων. Περιμένουμε κι άλλα δεδομένα και απαντήσεις για το κομμάτι της ανταπόκρισης, ανάλογα με τις δόσεις του εμβολιασμού και την αποτελεσματικότητά τους».

«Δεν υπάρχει ειρήνη παρά μόνο ανακωχές», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας για τις μεταλλάξεις του ιού. Σύμφωνα με την πρόεδρο της Επιτροπής Εμβολιασμού οι μεταλλάξεις είναι τα όπλα των μικροβίων και των ιών για να ξεφεύγουν από την πίεση του ανθρώπου. «Η πρώτη μετάλλαξη που μας απασχολεί είναι η Βρετανική, με την αυξημένη μεταδοτικότητα, που φαίνεται ότι δεν επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Τα εμβόλια έχουν τη δυνατότητα να μην επηρεάζονται από αυτά τη μετάλλαξη αλλά ούτε και από αυτή της Νότιας Αφρικής. Δεν διακυβεύεται η αποτελεσματικότητα από τις μεταλλάξεις. Αυτό δεν σημαίνει εφησυχασμό, στη χώρα μας υπάρχει δίκτυο παρακολούθησης αυτών των γονιδιακών μεταβολών», σχολίασε.

 «Η μετάλλαξη της Νοτίου Αφρικής δεν απειλεί τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας. Σε σχέση με το εμβόλιο, παρότι θεωρήθηκε πως μπορεί να επηρεάσει την ανταπόκρισή του, οι μελέτες έδειξαν πως δεν είναι ένα στέλεχος που το φοβόμαστε. Οπωσδήποτε, όμως, υπάρχει μια συνεχής παρακολούθηση», πρόσθεσε.

Όταν ερωτήθηκε για το αν είναι ικανοποιητική η πορεία του εμβολιασμού απάντησε ότι πως υπάρχει μεν ικανοποίηση πλην όμως το καλό μπορεί να γίνει καλύτερο ή και άριστο. «Έχουν εμβολιαστεί ήδη 80.000 και υπάρχουν 25.000 ραντεβού για εμβολιασμό. Γύρω στους 100.000 υγειονομικούς δηλαδή, είναι ένας ικανοποιητικός αριθμός. Δεν θεωρούμε, όμως, ότι έχουμε φτάσει στο άριστο. Υπάρχουν ακόμα περιθώρια», υποστήριξε.

Σε ερώτηση για το ποσό καλύπτουν τα εμβόλια τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού η κ. Θεοδωρίδου, επεσήμανε ότι «τα υπάρχοντα εμβόλια καλύπτουν ικανοποιητικά το βρετανικό στέλεχος. Θα πρέπει να ερευνήσει κανείς λεπτομερώς επιδημιολογικά τα δεδομένα. Γνωρίζουμε ότι έχει μεγάλη μεταδοτικότητα το στέλεχος αυτό. Χρειάζονται ενδελεχείς επιδημιολογικές μελέτες για να γίνει ορθή τοποθέτηση πάνω στις ιδιότητες και τις διαφορές με το φυσικό στέλεχος του κορονοϊού», τόνισε.