Θεσσαλονίκη: Ισχυρό εμβολιαστικό ρεύμα δείχνει έρευνα του Ιατρικού Συλλόγου

Ισχυρό εμβολιαστικό ρεύμα κατά του κορωνοϊού καταγράφεται στη Θεσσαλονίκη όπως προκύπτει από τα στοιχεία έρευνας που διεξήχθη για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου.

Στη Θεσσαλονίκη έχει εμβολιαστεί το 90,6%των πολιτών άνω των 65 χρόνων ενώ υψηλά είναι τα ποσοστά και σε άλλες ηλικιακές ομάδες. Σύμφωνα με την έρευνα έχουν εμβολιαστεί στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι γιατροί (ποσοστό 91,1%). Ειδικότερα, από το σύνολο των εμβολιασμένων το 77,8% είναι εργαστηριακοί, το 90,8% κλινικοί και το 91,2% χειρουργοί. Και τις δύο δόσεις έκαναν 97,1% και μόνο τη μία 2,9%. Όσοι έκαναν μόνο τη μία δόση σε ποσοστό 100% απάντησαν ότι θα κάνουν και τη δεύτερη.

Πάνω από 6 στους 10 πολίτες απάντησαν θετικά στην ερώτηση αν θα κάνουν το εμβόλιο. Αναλυτικότερα από όσους δεν έχουν κάνει ακόμη το εμβόλιο, το 78,3% διευκρίνισε ότι δεν ήρθε ακόμη η σειρά τους, το 19,8 εκτιμά ότι έχουν ανάγκη το εμβόλιο και ένα μικρό ποσοστό 0,9 ότι δεν πιστεύουν στα εμβόλια. Επίσης τέθηκε ερώτημα και για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών. Το 68,6% των ερωτηθέντων υποστήριξε ότι πρέπει να καταστεί υποχρεωτικός ενώ το 31,4% όχι.

Σχετικά ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι πολίτες που συμμετείχαν στην έρευνα για την ανταπόκριση των υπηρεσιών υγείας αναφορικά με την πανδημία τους τελευταίους16 μήνες – το 51,1% απάντησε πολύ καλά ή καλά, το 40,1% μέτρια και το 7,1% πολύ άσχημα ή άσχημα.

Σε γενικές γραμμές, όμως, τα ποσοστά ικανοποίησης από τις προσφερόμενες υπηρεσίες στο σύστημα υγείας της χώρας βρίσκονται σε πτώση σε σύγκριση με τα αντίστοιχα των προηγούμενων ετών. Τα ευρήματα της έρευνας παρουσίασαν σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), κ. Νίκος Νίτσας και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «to the point», κ. Δημήτρης Κατσαντώνης. Όπως τόνισε ο κ. Νίτσας «η καθιερωμένη ετήσια έρευνα του συλλόγου στοχεύει στην καταγραφή των απόψεων των πολιτών για τις υπηρεσίες υγείας αλλά και των δυσλειτουργιών του συστήματος ώστε να αλλάξει ρότα και να τις βελτιώσει άμεσα».

Στη φετινή έρευνα, το ποσοστό ικανοποίησης 37,5% του Ιουνίου 2020 μειώθηκε στο 34,5%.Ειδικότερα στον τομέα της δημόσιας υγείας (νοσοκομεία, κέντρα υγείας κ.α.) τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής: 45,2% δυσαρεστημένοι, 23,3% ικανοποιημένοι και 28,3% ούτε το ένα ούτε το άλλο. Να σημειωθεί ότι τον Ιούνιο του 2020 οι δυσαρεστημένοι από 38,1% αυξήθηκαν σε 45,%. Το ίδιο διάστημα οι ικανοποιημένοι από 30,2% μειώθηκαν σε 23,3%.

Οι νέες ηλικιακές ομάδες πιο δυσαρεστημένες από τις μεγαλύτερες

Ένα από τα εντυπωσιακά ευρήματα, όπως είπε ο πρόεδρος του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας, είναι ότι οι νέες ηλικιακές ομάδες εμφανίζονται περισσότερο δυσαρεστημένες, από ότι οι μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, για τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας. Ο κ. Νίτσαςσχολίασε ότι υπάρχει «αισθητή μείωση της δυσαρέσκειας απέναντι στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείες και οφείλεται στις προσπάθειες από πλευράς του Υπουργείου Υγείας για ενίσχυση του ΕΣΥ, αλλά κυρίως στις προσπάθειες των γιατρών του δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα οι οποίοι με αυταπάρνηση αγωνίστηκαν και αγωνίζονται για την αναχαίτιση της νόσου».

Οι ερωτηθέντες σε σχέση με την ιατρική περίθαλψη τους, είπαν ότι επισκέπτονται συχνότερα ιδιωτικά ιατρεία (κατά 58%). Ακολουθούν νοσοκομεία (39,4%) συμβεβλημένα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ (37,6%) ιδιωτικά πολυιατρεία-κλινικές (11%) και Κέντρα Υγείας – Ιατρεία ΠΕΔΥ (7,1%). Όπως προκύπτει από την έρευνα τον Ιούνιο του 2020 το ποσοστό στα ιδιωτικά ιατρεία ήταν 53,4%. Ίδια αύξηση καταγράφεται και σε συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ που ήταν 37,6%. Οι περισσότεροι δε (52%), εκτιμούν ότι το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών σε καιρό πανδημίας δεν έχει αυξηθεί.

«Ναι» στη συνεργασία του ΕΣΥ με ιδιωτικούς φορείς

Στο ερώτημα αν η συνεργασία του ΕΣΥμε ιδιωτικούς φορείς υγείας θα βελτιώσει τις υπηρεσίες το 50,5% απάντησε θετικά. Το 13,6% είπε ότι θα τις επιδεινώσει, το 20% εκτίμησε ότι δεν θα γίνει ούτε το ένα, ούτε το άλλο κι ένα ποσοστό 15,8% απέφυγε να τοποθετηθεί.

Όπως είπε ο κ. Νίτσας «κατά τη διάρκεια της καραντίνας οι περισσότεροι συμπολίτες μας που χρειάστηκαν να τηλεφωνήσουν ή να επισκεφθούν κάποιον συνάδελφο προτίμησαν ιδιωτικό ιατρείο σε ποσοστό 66,9% ενώ ακολούθησαν τα ιατρεία του ΕΟΠΠΥ κατά 21,3% τα Κέντρα Υγείας 8,11%, τα Το.Μ.Υ. κατά 2,2% και κάτι άλλο 1,5%».

Η έρευνα έγινε τηλεφωνικά με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου και την υποστήριξη Η/Υ από τις 27 Μαΐου ως 3 Ιουνίου 2021 στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης. Το δείγμα σταθμίστηκε εκ των υστέρων ως προς το φύλο και την ηλικία (1.128 άτομα, άνδρες και γυναίκες άνω των 17 ετών, κάτοικοι όλοι της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης).