Θεσσαλονίκη: Το πρώτο στην Ελλάδα Ειδικό Κέντρο Μελανώματος και άλλων Καρκίνων του Δέρματος λειτουργεί στο Αφροδισίων

Το πρώτο στην Ελλάδα Ειδικό Κέντρο Μελανώματος και άλλων Καρκίνων του Δέρματος συγκροτήθηκε και λειτουργεί στην Αποκεντρωμένη Οργανική Μονάδα «Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης» του Ιπποκρατείου (γνωστή στο ευρύ κοινό ως Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων).

   Το Ειδικό Κέντρο Μελανώματος και άλλων Καρκίνων του Δέρματος, με επιστημονικά υπεύθυνο τον αναπληρωτή καθηγητή Δερματολογίας ΑΠΘ Αιμίλιο Λάλλα θα μπορεί να εξυπηρετεί ολόκληρο τον πληθυσμό της Βορείου Ελλάδας και εκτιμάται ότι θα εξετάζονται8.000-10.000 άτομα ετησίως, ενώ ο αριθμός των ασθενών με καρκίνο δέρματος, που θα μπορούν να παρακολουθούνται και να θεραπεύονται στο Κέντρο, υπολογίζεται σε 1.500-2.000 ανά έτος.

   Αξίζει να αναφερθεί ότι στο Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων έχουν αντιμετωπιστεί πάνω από 2.500 ασθενείς με νεοπλασίες δέρματος έως σήμερα, κάθε χρόνο γίνονται περίπου 300 επεμβάσεις σε ασθενείς με μελάνωμα και παρακολουθούνται περίπου 1.000 ασθενείς σε τακτική βάση.

   Το Ειδικό Κέντρο Μελανώματος και άλλων Καρκίνων του Δέρματος είναι στελεχωμένο με ιατρούς ειδικοτήτων Πλαστικής Χειρουργικής, Παθολογικής Ογκολογίας, Ακτινοθεραπείας και Παθολογικής Ανατομίας. Επίσης διαθέτει υπερσύγχρονο εξοπλισμό που περιλαμβάνει συστήματα ολοσωματικής φωτογράφησης και ψηφιακής δερματοσκόπησης με την υποστήριξη τεχνητής νοημοσύνης, σύστημα συνεστιακής μικροσκοπίας, σύστημα οπτικής τομογραφίας συνοχής, υπερήχου δέρματος και αυτόματο αναλυτή αονιδιώματος επόμενης γενεάς. Το Ειδικό Κέντρο έχει σύγχρονο και πλήρως εξοπλισμένο ιστοπαθολογικό εργαστήριο, πλήρως εξοπλισμένη χειρουργική αίθουσα και αίθουσα ανάνηψης, σύστημα ηλεκτροχημειοθεραπείας δερματικών όγκων καθώς και ειδικούς χώρους για τη χορήγηση ανοσοθεραπείας και άλλων συστηματικών θεραπειών.

   «Η συνεχώς αυξανόμενη επίπτωση του μελανώματος και των άλλων καρκίνων του δέρματος στον πληθυσμό, ειδικότερα σε χώρες με αυξημένη ηλιοφάνεια όπως η Ελλάδα, έχουν οδηγήσει σε άνευ προηγουμένου αλλαγές, τόσο στο επίπεδο της οργάνωσης της φροντίδας των ασθενών αυτών όσο και στο επίπεδο της παρεχόμενης νοσηλείας και υπηρεσιών σε κλινικό περιβάλλον, συνθέτοντας ένα ριζικά νέο τοπίο σε παγκόσμιο επίπεδο» επισημαίνει η διοίκηση του Νοσοκομείου, σημειώνοντας παράλληλα ότι στο Ειδικό Κέντρο εξασφαλίζεται η υψηλή ακρίβεια της κλινικής διάγνωσης από την εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα καθώς και από τον υπερσύγχρονο διαγνωστικό εξοπλισμό.

   Ήδη, σήμερα, το Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης αποτελεί αναγνωρισμένο κέντρο υψηλής εξειδίκευσης στη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος από ευρωπαϊκούς και διεθνείς επιστημονικούς φορείς, ενώ τα τελευταία πέντε έτη έχει εκπαιδεύσει και πιστοποιήσει, ως κέντρο αναφοράς στο αντικείμενο της διάγνωσης του καρκίνου του δέρματος, περί τους 30 Δερματολόγους από το εξωτερικό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ