Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: Έρχεται νέα πιο μεταδοτική μετάλλαξη της Όμικρον – Γιατί πρέπει να εμβολιαστούμε

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, βρέθηκε καλεσμένος στην τηλεόραση της ΕΡΤ και στην εκπομπή «Συνδέσεις» μιλώντας για την έξαρση των ιώσεων που ταλαιπωρούν μικρούς και μεγάλους αυτή την εποχή, αλλά και το συνδυασμό με τον κορονοϊό. Πρόσθεσε, δε, πως στην Ελλάδα θα επικρατήσει μια νέα πιο μεταδοτική μετάλλαξη της Όμικρον.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, επεσήμανε πως κάτι τέτοιο δεν θα έπρεπε να μας ανησυχεί, καθώς η κατάσταση των προηγούμενων ετών με τις μάσκες δεν ήταν φυσιολογική. 

«Και γρίπη θα έχουμε φέτος και τις υπόλοιπες ιώσεις, όπως και κάθε χρονιά. Δεν είναι κάτι παράλογο αυτό, ούτε κάτι που πρέπει να μας φοβίζει. Το αποστειρωμένο περιβάλλον που ζήσαμε τα δύο προηγούμενα χρόνια, με τη συνεχή χρήση των μασκών δεν είναι μία φυσιολογική κατάσταση την οποία μπορούμε να ζούμε για όλη μας τη ζωή» σημείωσε.

Τόνισε πως δεν θα πάθει κάτι ένα παιδί αν νοσήσει από μια ίωση γιατί εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό του σύστημα. «Δεν πρέπει να φοβόμαστε τόσο πολύ. Βεβαίως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, γιατί όντως πρέπει να κάνουμε τεστ στα παιδιά, ειδικά αν έχουν συμπτώματα» πρόσθεσε.

«Αύξηση των κρουσμάτων που δίνουν νοσηλεία»

Αποκάλυψε πως στα νοσοκομεία υπάρχει διπλασιασμός των εισαγωγών σε σχέση με το Σεπτέμβρη. Και όπως είπε, «είναι η τρίτη εβδομάδα αύξησης ενώ ακόμα στην Ελλάδα δεν έχει έρθει η καινούργια παραλλαγή που πιθανόν θα επικρατήσει και η οποία είναι ένα παρακλάδι της Όμικρον 5 η ΒQ. 1 και η ΒQ 1,1.

Τόνισε πως η νέα παραλλαγή ΒQ 1 θα είναι πιο μεταδοτική από τον «Κένταυρο» και αναμένεται να επικρατήσει στη χώρα μας. «Το πώς θα την αντιμετωπίσουμε εξαρτάται και από το πώς θα φερθούμε από πλευράς προσέλευσης στο να κάνουμε το εμβόλιο, που είναι το βασικότερο όπλο που έχουμε το επικαιροποιημένο εμβόλιο», συμπλήρωσε ο κ. Βασιλακόπουλος.

«Ο κόσμος πρέπει να κάνει το νέο εμβόλιο. Δεν είναι το ίδιο εμβόλιο που κάναμε πριν ενάμιση χρόνο και έχουμε κάνει τρεις ή τέσσερις αναμνηστικές δόσεις. Είναι ένα καινούργιο εμβόλιο, το οποίο περιέχει και την πληροφορία για να καταπολεμούμε το στέλεχος Όμικρον 4 και 5 που κυκλοφορούν τώρα. Το επόμενο στέλεχος που πιθανόν θα μας απασχολήσει, το η ΒQ 1 διαφέρει μόνο κατά δύο μεταλλάξεις» ειπε.

Συμπλήρωσε πως: «Το εμβόλιο, λοιπόν, που θα κάνουμε τώρα είναι πάρα πολύ κοντά ακόμα και στο νέο στέλεχος που αναμένεται να έρθει και να επικρατήσει και άρα είναι ο καλύτερος τρόπος να θωρακίσουμε τον εαυτό μας».

Τέλος, σημείωσε πως επιλέγοντας κάποιος να κλείσει ραντεβού για τον εμβολιασμό έναντι του κορονοϊού θα κάνει κάτι καινούργιο πολύ πιο αποτελεσματικό, πολύ πιο προσαρμοσμένο στις σημερινές ανάγκες.