Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: Τι γίνεται αν δεν λάβουμε την δεύτερη δόση του εμβολίου

Στην πορεία των εμβολιασμών στην χώρα, αλλά και στο «τείχος της ανόσιας», αναφέρθηκε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Αν όλοι προστρέξουμε και εκμεταλλευτούμε τα εμβόλια που θα έχουμε τον Μάιο και τον Ιούνιο, θα καταφέρουμε κάποια στιγμή τον Ιούλιο να φτάσουμε στοτείχος ανοσίας, με συνδυασμό της εμβολιαστικής προσπάθειας αλλά και της φυσικής ανοσίας που αποκτήθηκε από τη νόσο», εξήγησε ο καθηγητής, μιλώντας στο Star.

Σχετικά με τον εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 ετών, σημείωσε πως αυτό είναι το πιο ευπαθές τμήμα του πληθυσμού και πως το καλύτερο θα ήταν να υπήρχε μεγαλύτερη ανταπόκριση στα εμβόλια από το ποσοστό του 62%- 67%, αυτής της ηλικιακής ομάδας.

«Υπάρχει ελπίδα γιατί τουλάχιστον 5-10% αυτών των ηλικιών έχει κλεισμένα ραντεβού. Επίσης ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι δεν μπορούσε να έχει πρόσβαση λόγω κινητικών προβλημάτων, αλλά πλέον θα έχει τη δυνατότητα να εμβολιαστεί με την κατ’ οίκον χορήγηση του εμβολίου»σημείωσε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας εξήγησε ότι μετά τον εμβολιασμό, ο κίνδυνος νόσησης είναι ελάχιστος, αλλά ακόμη κι αν νοσήσουμε, δε θα κινδυνεύσει η ζωή μας.

Όσον αφορά τη σημαντικότητα εμβολιασμού με τη δεύτερη δόση, ο καθηγητής Βασιλακόπουλος υπογράμμισε ότι με την πρώτη δόση δεν είμαστε 100% προστατευμένοι και ότι αν νοσήσουμε κι έχουμε αντισώματα αλλά όχι αρκετά για να καταπολεμηθεί ο ιός, υπάρχει κίνδυνος για παραγωγή μεταλλαγμένων στελεχών.

Τέλος, σχετικά με τον θάνατο γυναίκας λίγες ώρες μετά τον εμβολιασμό της,τόνισε ότι σύμφωνα με τον ιατροδικαστή δε βρέθηκε ίχνος θρόμβου και παράλληλα σημείωσε ότι το χρονικό διάστημα δεν είναι επαρκές για την εμφάνιση θρόμβωσης.«Πρέπει να βρεθεί πρώτα η αιτία θανάτου στην άτυχη γυναίκα και μετά να δούμε αν υπάρχει ο παραμικρός συσχετισμός με το εμβόλιο» εξήγησε, παρακαλώντας να μην αποδίδεται στον εμβολιασμό, οποιοδήποτε γεγονός συμβαίνει μετά από αυτόν. «Το εμβόλιο μας προστατεύει μόνο από τη νόσο κι όχι από οποιαδήποτε νόσο και οποιαδήποτε αιτία θανάτου» κατέληξε.