Θρόμβωση: Οι πιθανότητες από τσιγάρο, αντισυλληπτικά, Covid και εμβόλιο

Τέσσερεις είναι οι πιθανότητες θρόμβωσης παρουσία θρομβοπενίας ανά ένα εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου κατά του κορωνοϊού της εταιρίας AstraZeneca και της Johnson & Johnson.

Σημειώνεται ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) σε νεότερη αναφορά στον θέμα των θρομβοεμβολικών επεισοδίων ως απόρροια του εμβολιασμού με το Vaxzevria της AstraZeneca ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για μια «πολύ σπάνια παρενέργεια» των εμβολίων έναντι της Covid-19. 

Τονίζεται ότι έχει ήδη γίνει σχετική τροποποίηση στο φύλλο οδηγιών χρήσης του εμβολίου ώστε να υπάρχει αναφορά στην σπάνια αυτή παρενέργεια και έχουν δοθεί οδηγίες στους γιατρούς για την αντιμετώπιση της «προθρομβωτικής θρομβοπενία ανοσολογικής αιτιολογίας μετά από εμβολιασμό (VIPIT)». 

Οι πιθανότητες σε κάθε περίπτωση

Η πιθανότητα εκδήλωσης της σπάνιας αυτής ανεπιθύμητης ενέργειας είναι 4 ανά 1.000.000 χορηγούμενες δόσεις του εμβολίου, ενώ η ίδια η λοίμωξη Covid-19 έχει διαπιστωθεί ότι μπορεί να προκαλέσει 165.000 θρομβοεμβολικά επεισόδια ανά 1 εκατομμύριο ασθενείς. Αντιστοίχως το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει 1.763 θρομβωτικά επεισόδια ανά 1 εκατ. καπνιστές και τα αντισυλληπτικά δισκία 500-1.200 επεισόδια ανά 1 εκατ. γυναίκες. 

Το σύνδρομο VIPIT συνδυάζει θρομβοπενία και θρομβώσεις σε ασυνήθεις θέσεις, συχνότερα στους φλεβώδεις κόλπους του εγκεφάλου και στα σπλαγχνικά αγγεία. Αφορά, βάσει των έως τώρα στοιχείων, κατά κανόνα γυναίκες ηλικίας μικρότερης των 55 ετών, με τον χρόνο εμφάνισης του συνδρόμου να κυμαίνεται από 4 έως 28 ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Οι ειδικοί θεωρούν ότι προς το παρόν δεν υπάρχει αποδεδειγμένη συσχέτιση του VIPIT με προηγούμενο ιστορικό θρόμβωσης, θρομβοπενία ή κληρονομική θρομβοφιλία. 

Τα συμπτώματα

Οι διεθνείς υγειονομικοί φορείς τονίζουν την εξαιρετική σημασία της έγκαιρης αναγνώρισης του συνδρόμου VIPIT και την κατάλληλη αντιμετώπιση του για την αίσια έκβαση των ασθενών. Για το λόγο αυτό, οι ειδικοί προτρέπουν τους εμβολιαζόμενους να αναζητούν ιατρική βοήθεια σε περίπτωση εκδήλωσης των ακόλουθων συμπτωμάτων: ζάλη, επίμονη και σοβαρή κεφαλαλγία, διαταραχές όρασης, κοιλιακό ή θωρακικό άλγος, δύσπνοια, οίδημα και ερυθρότητα άκρων, ωχρότητα και ψυχρότητα άκρου, εντός 28 ημερών από τον εμβολιασμό.

Παράταση στο εμβόλιο της J&J

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA) μετά την αναφορά έξι περιστατικών θρομβώσεων (που αφορούσαν γυναίκες ηλικίας 18 έως 48 ετών, σταμάτησε την χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson. Σημειώνεται ότι μια από αυτές έχασε την ζωή της και η δεύτερη χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε κρίσιμη κατάσταση) σε 7 εκατ. χορηγούμενες δόσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τα τέσσερα εξ αυτών των περιστατικών είχε ενημερωθεί ο ΕΜΑ και τα είχε συνεκτιμήσει κατά την αξιολόγηση των στοιχείων που είχε και για το εμβόλιο της AstraZeneca

Ωστόσο μέχρι να αποφασίσουν οι υγειονομικές ρυθμιστικές αρχές σε ΗΠΑ και Ευρώπη, η J&J με δική της πρωτοβουλία χθες αποφάσισε να καθυστερήσει τις παραδόσεις εμβολίων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα σήμερα Τετάρτη παραλαμβάνει κανονικά 33.600 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου, καθώς σύμφωνα με τον σχεδιασμό της «Ελευθερίας» η έναρξη χορήγησης τους έχει προγραμματιστεί για τις 19 Απριλίου. 

Τόσο το ελληνικό υπουργείο Υγείας όσο και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και θα συνταχθούν και σε αυτή την περίπτωση με την όποια νεότερη σύσταση/οδηγία του ΕΜΑ.