«Θύελλα» σεναρίων για τις νυχτερίδες σε εργαστήριο της Ουχάν – Το χρηματοδοτούσαν οι ΗΠΑ; Τι ερευνούν οι Αρχές

«Θύελλα» σεναρίων έχει ξεσπάσει έπειτα από το βίντεο που δημοσίευσε το Sky News Australia στο οποίο φαίνονταν ζωντανές νυχτερίδες στο εργαστήριο ιολογίας της Ουχάν. Μία ομοσπονδιακή υπηρεσία των ΗΠΑ ξεκίνησε έρευνα για το πρόγραμμα κονδυλίων και επιχορηγήσεων των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας (NIH), την ώρα που ο σάλος παραμένει αμείωτος.

«Παρακολουθούμε αυτό το θέμα εδώ και καιρό και το θεωρούμε ζήτημα υψηλής προτεραιότητας, καθώς αποτελεί απειλή για την ακεραιότητα του προγράμματος κονδυλίων των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας», δήλωσε χαρακτηριστικά η Tesia Williams, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ.

Στο μικροσκόπιο η αμερικανική επιδότηση στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν

Η Williams αποκάλυψε πως ο προκαταρκτικός έλεγχος της υπηρεσίας έκρινε πως το θέμα αξίζει να διερευνηθεί. Πού και πώς χορηγήθηκαν αυτά τα ποσά δηλαδή μεταξύ 2014-2021.

Η χρονική περίοδος που ερευνάται δεν είναι καθόλου τυχαία. Όπως είχε αποκαλύψει το CNN, είναι το ίδιο διάστημα στο οποίο η ΜΚΟ της Νέας Υόρκης, EcoHealth Alliance, έλαβε 3,75 εκατ. δολάρια από το NIH για να προβεί στη μελέτη των κορονοϊών της νυχτερίδας.

Μεταξύ 2014-2019, 826.277 δολάρια από το αρχικό ποσό μεταφέρθηκαν από την EcoHealth στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν.

Εσωτερικά υπομνήματα του NIH αποκάλυψαν επίσης αυτό τον μήνα πως το κινεζικό ινστιτούτο ήταν να πάρει συνολικά 1,5 εκατ. δολάρια από το κρατικό χρήμα των ΗΠΑ. Η EcoHealth ήταν να χρηματοδοτηθεί ως το 2025 με 7,4 εκατ. δολάρια.

Για το θέμα είχε μιλήσει σε ειδική κυβερνητική επιτροπή και ο δρ Άντονι Φάουτσι, υποεκτιμώντας ωστόσο το ύψος της χρηματοδότησης του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν. Είχε μιλήσει για «μέτριο ποσό», της τάξης των 600.000 δολαρίων.

Οι φήμες και οι εικασίες για το τι ακριβώς έρευνα γινόταν στο μοιραίο εργαστήριο της Ουχάν πληθαίνουν, με κάποιους να θεωρούν ότι η μελέτη είχε να κάνει με τον χειρισμό του κορονοϊού ώστε να γίνει μεταδοτικότερος και πιο επικίνδυνος για τον άνθρωπο.

Ο δρ Φάουτσι, αλλά και ο διευθυντής του NIH, δρ Francis Collins, έχουν αρνηθεί επανειλημμένα πως έδωσαν λεφτά στην EcoHealth Alliance για τέτοιους σκοτεινούς σκοπούς. Ο Collins σημείωσε ωστόσο στη διερευνητική επιτροπή στις 25 Μαΐου πως «δεν γνωρίζουμε, φυσικά, για άλλες πηγές χρηματοδότησης ή άλλες δραστηριότητες που μπορεί να έχουν συμβεί έξω από ό,τι τα δικά μας λεφτά επέτρεψαν».

Την επόμενη μέρα, απαντώντας σε ερώτηση του γερουσιαστή John Kennedy, ο Φάουτσι ομολόγησε πως ενώ δεν πιστεύει πως τα αμερικανικά κονδύλια χρησιμοποιήθηκαν για κάτι κακό, «δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι ένας από αυτούς που έλαβαν τη χρηματοδότηση δεν μας έχει πει ψέματα».

Το βίντεο με τις νυχτερίδες

Τα πλάνα που παρουσίασε το Sky News προέρχονται από ένα κρατικό διαφημιστικό, που κυκλοφόρησε το 2017 για να προβάλλει τα εγκαίνια του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν. Το βίντεο, που «ξετρύπωσε» η ομάδα DRASTIC, η οποία αυτοπροσδιορίζεται σαν μια ομάδα επιστημόνων και ερευνητών που διερευνά την προέλευση του κορωνοϊού και το έστειλε στο τηλεοπτικό κανάλι. Το Sky News δεν έδειξε ολόκληρο το βίντεο, αλλά συμπεριέλαβε μικρά αποσπάσματα του υλικού, στα οποία διακρίνονται οι νυχτερίδες.

Συγκεκριμένα, σε ένα σύντομο απόσπασμα πέντε δευτερολέπτων δείχνει νυχτερίδες μέσα σε κλουβί, ενώ ακολουθούν άλλα πλάνα με παρόμοια κλουβιά και έναν επιστήμονα να δίνει ένα σκουλήκι σε μια νυχτερίδα. Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν είναι σαφές πού ακριβώς τραβήχτηκε το βίντεο, καθώς υπάρχουν πολλά ερευνητικά εργαστήρια στην Ουχάν, τουλάχιστον ένα από τα οποία – το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών – διατηρούσε ζωντανά ζώα, συμπεριλαμβανομένων των νυχτερίδων.