Ιδρυμα Ωνάση – Φόρουμ Δελφών: Δημιουργία ενός «digital» νοσοκομείου για μεταμοσχεύσεις

Στόχος του Ιδρύματος Ωνάση είναι η δημιουργία ενός «Smart Fully Digital»νοσοκομείο στην Ελλάδα, αλλά και ένα από τα πρώτα στον κόσμο, στον τομέα των μεταμοσχεύσεων, σύμφωνα με τα όσα υπογράμμισε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Αντώνης Παπαδημητρίου.

Σύμφωνα με τον Αντώνη Παπαδημητρίου, έχει ήδη εγκριθεί η δημιουργία εφτά θέσεων συντονιστών γιατρών σε μονάδες εντατικής θεραπείας για τις μεταμοσχεύσεις, οι οποίοι θα εκπαιδευτούν με χρηματοδότηση του Ιδρύματος. «Στόχος μας είναι να φέρουμε τεχνογνωσία απέξω, ώστε να έχουμε τους καλύτερους γιατρούς» δήλωσε ο κ. Παπαδημητρίου.

Από την πλευρά της πολιτείας, σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών του Φόρουμ, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, αρμόδιος για τις Υπηρεσίες Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, αναφέρθηκε στην προεργασία του νομοθετικού πλαισίου για το Εθνικό Σχέδιο Μεταμοσχεύσεων, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει αρκετά στο θέμα των μεταμοσχεύσεων τον τελευταίο χρόνο παρά την πανδημία. «Οι μεταμοσχεύσεις αποτελούν θέμα μέγιστης προτεραιότητας για την κυβέρνηση» ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Ως «δραματική» περιέγραψε την κατάσταση στη χώρα μας, ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας και Διευθυντής του Κέντρου Οικονομικών της Υγείας του LSE, όσον αφορά στις μεταμοσχεύσεις και στις νεφροπάθειες, όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση. Ο αριθμός των συμπατριωτών μας που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση είναι διπλάσιος από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάτι που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι είναι κατά 75% λιγότερες οι μεταμοσχεύσεις νεφρού στη χώρα μας, σημείωσε.

Ο καθηγητής Μεταμοσχεύσεων του Imperial College και πρόεδρος της European Transplant Society London, Βασίλης Παπαλόης, αναφέρθηκε στη μελέτη του Πανεπιστημίου η οποία έχει εκπονηθεί για τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας, χαρακτηρίζοντας την ως σοβαρή πανευρωπαϊκή μελέτη, της οποίας οι προτάσεις για τις μεταμοσχεύσεις και τη δωρεά οργάνων είναι αλληλένδετες.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, Γιώργος Παπαθεοδωρίδης επισήμανε την ανάγκη της σωστής προσέγγισης του εγχειρήματος ώστε να διασφαλιστεί η επιτυχία του.