Καινούργια έρευνα ανατρέπει τα πάντα – Νευρολογικά και ψυχιατρικά συμπτώματα ακόμη και σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα κορωνοϊού

Τα νευρολογικά και ψυχιατρικά συμπτώματα, όπως η κόπωση και η κατάθλιψη, είναι αρκετά συχνά στους ανθρώπους με κορονοϊό, ακόμη και στα σχετικά ελαφρά περιστατικά. Αυτό αναφέρει μία νέα διεθνή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry». 

Ερευνητές από διάφορες χώρες (Βρετανία, Γερμανία, Βουλγαρία, Καναδά, Ινδία), με επικεφαλής τον δρα Τζόναθαν Ρότζερς του Τμήματος Ψυχιατρικής του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), αξιολόγησαν στοιχεία 215 ερευνών για τον κορονοϊό από 30 χώρες. Πρόκειται συνολικά για 106.638 ασθενείς με συμπτώματα της νόσου κατά την οξεία φάση της.

Η μελέτη (συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα συχνότερα νευρολογικά και ψυχιατρικά συμπτώματα είναι η ανοσμία ή απώλεια όσφρησης (43% των ασθενών με κορονοϊό), η αδυναμία (40%), η κόπωση (38%), η δυσγευσία ή απώλεια γεύσης (37%), η μυαλγία ή μυϊκοί πόνοι (25%), η κατάθλιψη (23%), οι πονοκέφαλοι (21%) και το άγχος (16%). Επίσης, καταγράφηκαν σοβαρά επεισόδια με νευρολογικές επιπτώσεις: Ισχαιμικά εγκεφαλικά (1,9% των ασθενών Covid-19), αιμορραγικά εγκεφαλικά (0,4%) και επιληπτικές κρίσεις (0,06%).

Πονοκέφαλοι ακόμα και σ’ αυτούς που δεν νοσηλεύτηκαν

Ακόμη και μεταξύ των ασθενών που δεν χρειάστηκε να νοσηλευθούν λόγω πιο ήπιας νόσου Covid-19, τα νευρολογικά και ψυχιατρικά συμπτώματα ήταν συχνά: Κόπωση (55% των ασθενών), απώλεια όσφρησης (52%), μυϊκοί πόνοι (47%), απώλεια γεύσης (45%) και πονοκέφαλοι (44%).

«Περιμέναμε ότι τα νευρολογικά και ψυχιατρικά συμπτώματα θα ήταν συχνότερα στις σοβαρές περιπτώσεις Covid-19, αλλά αντίθετα βρήκαμε ότι μερικά από αυτά είναι εξίσου συχνά και στα ήπια περιστατικά. Φαίνεται πως είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση ότι η Covid-19 επηρεάζει την ψυχική υγεία και τον εγκέφαλο», δήλωσε ο δρ Ρότζερς.

Η προκαλούμενη από τη νόσο φλεγμονή στον εγκέφαλο και η μειωμένη παροχή οξυγόνου εξηγούν ορισμένα από αυτά τα συμπτώματα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Μπορεί να παίζουν ρόλο και ψυχοκοινωνικοί παράγοντες, όπως η αίσθηση απομόνωσης, όταν κάποιος αρρωσταίνει από κορονοϊό και δεν μπορεί να δει την οικογένεια και τους φίλους του. Αυτό εξηγεί γιατί είναι συχνότερα η κατάθλιψη και το άγχος στην περίπτωση της Covid-19 σε σχέση με τη γρίπη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ