Κακοκαιρία «Ελπίς»: Προβλήματα ηλεκτροδότησης σε πολλά νοσοκομεία – Ζητήματα με την μεταφορά οξυγόνου και την μετακίνηση του προσωπικού

Σημαντικά προβλήματα σε αρκετά νοσοκομεία της Αττικής άφησε πίσω της η κακοκαιρία «Ελπίδα». Με δυσκολία η πρόσβαση, η ηλεκτροδότηση και η τροφοδοσία οξυγόνου κατά τη διάρκεια του τελευταίου 24ωρου.

Ιδιαίτερα δύσκολη είναι η κατάσταση για τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, λόγω της κακής κατάστασης του οδικού δικτύου. Ογδόντα κλήσεις πολιτών που έχουν καλέσει σε βοήθεια βρίσκονται σε αναμονή αυτή τη στιγμή…

Ομαλά κυλούν οι εφημερίες σε Ασκληπιείο Βούλας και Θριάσιο, αλλά και η προσέλευση των ασθενών στο νοσοκομείο Νίκαιας, που εφημερεύει από τις 08:00. Περιστασιακά προβλήματα ηλεκτροδότησης σε Ιπποκράτειο και Ερυθρό Σταυρό αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα.

Σημαντικά προβλήματα, ωστόσο, σημειώθηκαν σε πολλά νοσοκομεία περιοχών που πλήττονται από τον χιονιά, με την πρόσβαση του υγειονομικού προσωπικού. Σε πολλές περιπτώσεις ζητήθηκε η συνδρομή της Πολιτικής Προστασίας για να φτάσουν οι εργαζόμενοι στην εργασία τους, ενώ στο Σισμανόγλειο στα βόρεια Προάστια, πολλοί γιατροί και νοσηλευτές παραμένουν εγκλωβισμένοι στο νοσοκομείο, το οποίο είναι πνιγμένο στα χιόνια.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), στο Σισμανόγλειο που είναι νοσοκομείο αποκλειστικής νοσηλείας περιστατικών κορονοϊού και εφημερεύει καθημερινά, οι δρόμοι είναι απροσπέλαστοι:

«Απροσπέλαστοι οι δρόμοι από το χιόνι. Ειδικά στα Επείγοντα ενός εφημερεύοντος νοσοκομείου είναι αδύνατη η πρόσβαση περιστατικών κορονοϊου εν μέσω πανδημίας. Χαρακτηριστικά του μπάχαλου που επικράτησε και επικρατεί δυστυχώς ακόμη στα νοσοκομεία. Το προσωπικό κάνει τώρα τέταρτη βάρδια σερί», αναφέρει η Ομοσπονδία.

Εντωματαξύ, προβλήματα με οχήματα προμήθειας οξυγόνου, που εγκλωβίστηκαν σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου της χώρας, κατά το μεγαλύτερο μέρος αντιμετωπίστηκαν και τα νοσοκομεία τροφοδοτούνται κανονικά με οξυγόνο.

Έντεκα ελαφρά τραυματισμένοι επιβάτες από το ατύχημα με την αμαξοστοιχία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην Λιβαδιά, διακομίστηκαν στο νοσοκομείο και βρίσκονται όλοι εκτός κινδύνου.

Το ΕΚΑΒ, ωστόσο, αντιμετώπισε σημαντικές δυσκολίες στη διακομιδή ασθενών εξαιτίας της κακής κατάστασης του οδικού δικτύου σε όλη τη χώρα. Σε πολλές περιπτώσεις υπήρξε αδυναμία προσέγγισης, ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχουν σχεδόν 80 αιτήματα εξυπηρέτησης σε εκκρεμότητα.