«Καμπανάκι» Λινού στον Alpha 98,9: 2.000 κρούσματα τέλος του μήνα – Διπλασιάζονται κάθε 3-4 ημέρες

Να μην συζητάμε για εστίαση σε εσωτερικούς χώρους, ακόμα κι αν αφορά μόνο τους εμβολιασμένους, γιατί θα είναι πολύ δύσκολο να το τσεκάρει κάποιος αυτό, υπογράμμισε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας.

Ηχηρό «καμπανάκι» έκρουσε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, αναφορικά με το τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού που βρίσκεται προ των πυλών της Ελλάδας. «Απ’ ό,τι φαίνεται, κάθε τρεις με τέσσερις ημέρες θα διπλασιάζονται τα κρούσματα. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τέλος του μηνός θα έχουμε 2.000 κρούσματα. Δεν έχουμε όλα τα δεδομένα αυτή τη στιγμή, αλλά αυτό φαίνεται», είπε χαρακτηριστικά η κ. Λινού μιλώντας στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Ραντάρ», με τον Τάκη Χατζή και τον Δήμο Βερύκιο.

«Είναι λίγο έως πολύ ανησυχητικό ότι ήδη εξαπλώνεται το στέλεχος Δέλτα. Τις τέσσερις τελευταίες ημέρες σταδιακά ανεβαίνει ο δείκτης θετικότητας, με αποτέλεσμα μόλις χθες να είναι λίγο πάνω από δύο, ενώ είχε πέσει κάτω από ένα. Επομένως, είμαστε σε κρίση και δυστυχώς επειδή είναι πολύ μεταδοτική αυτή η μετάλλαξη, έχει εκθετική αύξηση, πολύ γρήγορα θα είναι σε μεγάλο κίνδυνο όλοι οι άνθρωποι που δεν έχουν εμβολιαστεί κι αυτό σημαίνει δυστυχώς ότι θα είναι σε κίνδυνο και τα παιδιά μας, οι κάτω των 18 ετών. Πρέπει να κινηθούμε πολύ γρήγορα», υπογράμμισε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας.

Δηλαδή, να εμβολιαστεί γρήγορα ο κόσμος; «Και να πάρει η κυβέρνηση μέτρα ατομικής προστασίας. Να τονίσουμε πολύ τις μάσκες, τις αποστάσεις, και στον υπαίθριο χώρο, όπως ήταν και πριν. Να μην συζητάμε για εστίαση σε εσωτερικούς χώρους, ακόμα κι αν αφορά μόνο τους εμβολιασμένους, γιατί θα είναι πολύ δύσκολο να το τσεκάρει κάποιος αυτό».

Αναφερόμενη στον διαχωρισμό εμβολιασμένων – ανεμβολίαστων στην εστίαση, επισήμανε ότι «δεν μπορεί να έχει μεταφερθεί η ευθύνη του ελέγχου στους επιχειρηματίες. Δεν γίνεται αυτό. Είχε γίνει παλιότερα με το κάπνισμα, διαχωρισμός των χώρων κι εκεί υπήρχαν παρατυπίες. Μόνο που αυτό είναι πολύ εμφανές. Όταν καπνίζει κάποιος, τον βλέπουν όλοι. Πώς θα δω αν ο διπλανός μου στο καφέ είναι εμβολιασμένος;».

Οι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν από τη μετάλλαξη Δέλτα; «Όλα τα εμβόλια σε πολύ μεγάλο ποσοστό αντιμετωπίζουν αυτή τη μετάλλαξη», τόνισε η κ. Λινού.

Αναφερόμενη στη νιγηριανή μετάλλαξη, υπογράμμισε: Δεν ξέρουμε ακόμα πόσο μεταδοτική είναι και απ’ ό,τι φαίνεται τα εμβόλια την πιάνουν και τη νιγηριανή».
Αυτό που ανησυχεί την ίδια είναι πως «στην πραγματικότητα πλήρως εμβολιασμένοι είναι λιγότεροι από τους μισούς Έλληνες».

Σχετικά με τους ανεμβολίαστους της ηλικιακής ομάδας 60-70 ετών είπε ότι «είναι πρόβλημα αυτό, είναι άνθρωποι σε υψηλό κίνδυνο».

Φέρνοντας ως παράδειγμα την Ιταλία, είπε: «Ξεκίνησαν να κάνουν δωρεάν εμβόλια χωρίς στοιχεία, σε οποιονδήποτε το ζητήσει, με κινητές μονάδες στον δρόμο και κάνουν το Johnson&Johnson που είναι μονοδοσικό. Αμεσα δημιουργούν τείχος ανοσίας σε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Αν πάει εδώ ένας αλλοδαπός χωρίς χαρτιά σήμερα να εμβολιαστεί, θα πρέπει να πάει σε ένα ΚΕΠ, αφού πρώτα κλείσει ραντεβού δίνονταας στοιχεία, να του βγάλει το ΚΕΠ προσωρινό ΑΜΚΑ και μετά να μπει στην πλατφόρμα για τον εμβολιασμό… Θα του πάρει 20 μέρες».