Καρκίνος του λάρυγγα: Το σημάδι στην πρωινή αναπνοή που μπορεί να είναι σύμπτωμα

Εκτός από την κακή στοματική υγιεινή, η πιο χαρακτηριστική αιτία αυτού είναι η ξηροστομία κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το να φάτε ένα ιδιαίτερα πικάντικο γεύμα πριν τον ύπνο θα μπορούσε επίσης να ευθύνεται.

Ωστόσο, μπορεί να υπάρχει μια πιο επικίνδυνη αιτία, σύμφωνα με προειδοποιήσεις από υγειονομικοί φορείς. Η κακοσμία του στόματος -ή δυσοσμία- είναι ένα λιγότερο γνωστό σημάδι μιας εξαιρετικά σοβαρής ασθένειας.

Πώς συνδέεται η κακοσμία του στόματος με τον καρκίνο του λάρυγγα

Σύμφωνα με το NHS και το Cancer Research UK, η κακοσμία του στόματος είναι ένα σύμπτωμα του καρκίνου του λάρυγγα, μιας ασθένειας που επηρεάζει τον λάρυγγα, γνωστό και ως φωνητικό κουτί.

«Ο λάρυγγας είναι μέρος του λαιμού που βρίσκεται στην είσοδο της τραχείας. Παίζει σημαντικό ρόλο στο να σας βοηθά να αναπνέετε και να μιλάτε. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, υπάρχουν περισσότερες από 2.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του λάρυγγα κάθε χρόνο. Η πάθηση είναι πιο συχνή σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και εμφανίζεται πιο συχνά στους άνδρες παρά στις γυναίκες», εξηγεί το NHS.

Η κακοσμία του στόματος καταγράφεται από το NHS ως πιθανό σύμπτωμα καρκίνου του λάρυγγα. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο San Francisco, αυτό το σημάδι είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί σε μεταγενέστερα στάδια. Καθώς ο όγκος μεγαλώνει, μπορεί να προκαλέσει πόνο, απώλεια βάρους, κακή αναπνοή και πνιγμό από το φαγητό.

Από την πλευρά του, ο γιατρός Vishal Gupta, ειδικός στη χειρουργική κεφαλής και τραχήλου και επίκουρος καθηγητής ογκολογίας και ωτορινολαρυγγολογίας, εξήγησε ότι δεν είναι γνωστό γιατί αυτός ο καρκίνος συνδέεται με την κακοσμία του στόματος.

Αλλά μιλώντας στο Roswell Park Comprehensive Cancer Centre είπε: «Δεν είναι ακριβώς σαφές, αλλά πιθανότατα σχετίζεται με συγκέντρωση υψηλών πολυαμινών στα καρκινικά κύτταρα».

Αν αρχίσετε να αισθάνεστε πιο σοβαρή κακοσμία, θα πρέπει να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, όπως το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών σας και το νήμα, και την κατάλληλη ενυδάτωση. Ωστόσο, ο Δρ. Gupta είπε ότι εάν η κακή πρωινή αναπνοή επιμείνει μετά από αυτό, θα πρέπει να μιλήσετε με έναν οδοντίατρο ή γιατρό, καθώς θα μπορούσε να σηματοδοτήσει κάτι πιο σοβαρό.

Άλλα συμπτώματα και παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του λάρυγγα

Το NHS λέει ότι το κύριο σύμπτωμα του καρκίνου του λάρυγγα είναι η βραχνή φωνή για περισσότερες από τρεις εβδομάδες. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • Μια αλλαγή στη φωνή σας, όπως η βραχνάδα
 • Πόνος κατά την κατάποση ή δυσκολία στην κατάποση
 • Ένα εξόγκωμα ή οίδημα στο λαιμό σας
 • Βήχας που διαρκεί ή δύσπνοια
 • Επίμονος πονόλαιμος ή πόνος στο αυτί
 • Ένας υψηλός ήχος συριγμού όταν αναπνέετε
 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Ακούσια απώλεια βάρους
 • Κόπωση (ακραία κόπωση)

«Θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό εάν έχετε βραχνή φωνή για περισσότερες από τρεις εβδομάδες. Αυτά τα συμπτώματα προκαλούνται συχνά από λιγότερο σοβαρές παθήσεις, όπως η λαρυγγίτιδα, αλλά είναι καλή ιδέα να τα ελέγξετε. Εάν είναι απαραίτητο, ο γιατρός μπορεί να σας παραπέμψει για περαιτέρω εξετάσεις για επιβεβαίωση ή αποκλεισμό του καρκίνου», καταλήγει το NHS.

Δεν είναι ακριβώς γνωστό τι προκαλεί τον καρκίνο του λάρυγγα, αλλά τα ακόλουθα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο:

 • Κάπνισμα
 • Τακτική κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ
 • Μέλη της οικογένειας (όπως γονέα, αδελφό, αδελφή ή παιδί) που είχαν καρκίνο του λάρυγγα
 • Μια ανθυγιεινή διατροφή χαμηλή σε φρούτα και λαχανικά
 • Έκθεση σε ορισμένες χημικές ουσίες και ουσίες, όπως ο αμίαντος και η σκόνη άνθρακα.