Καρκίνος: Το γνωστό σύνδρομο που αυξάνει τις πιθανότητες νόσησης

Μια ισχυρή συσχέτιση ανάμεσα στην εξέλιξη του μεταβολικού συνδρόμου και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου εντοπίζει νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο CANCER. Η σχετική αναφορά υπογραμμίζει τη σημασία της διαχείρισης του μεταβολικού συνδρόμου για τη δυνητική μείωση του κινδύνου καρκίνου.

Το μεταβολικό σύνδρομο περιλαμβάνει συμπτώματα όπως η υπέρταση, το υψηλό σάκχαρο στο αίμα, το υπερβολικό κοιλιακό λίπος και τα μη φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης. Στη μελέτη συμμετείχαν 44.115 Κινέζοι ενήλικες, ηλικίας κατά μέσο όρο 49 ετών, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν από το 2006 έως το 2010.

Χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες με βάση τις βαθμολογίες τους στο μεταβολικό σύνδρομο με την πάροδο του χρόνου:

  • χαμηλό – σταθερό (10,56%),
  • μέτριο – χαμηλό (40,84%),
  • μέτριο – υψηλό (41,46%) και
  • αυξημένο – αυξανόμενο (7,14%).

Η τελευταία ομάδα παρουσίασε εξαρχής υψηλές βαθμολογίες, οι οποίες μάλιστα αυξήθηκαν κι άλλο κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης.

Από το 2010 έως το 2021, με διάμεση διάρκεια παρακολούθησης 9,4 έτη, διαγνώστηκαν 2.271 περιπτώσεις καρκίνου μεταξύ των συμμετεχόντων. Σε σύγκριση με την ομάδα χαμηλού – σταθερού μεταβολικού συνδρόμου, όσοι ανήκαν στην ομάδα αυξημένου – αυξανόμενου συνδρόμου αντιμετώπισαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο για διάφορους καρκίνους:

  • 1,3 φορές για οποιονδήποτε καρκίνο,
  • 2,1 φορές για καρκίνο του μαστού,
  • 3,3 φορές για καρκίνο του ενδομητρίου,
  • 4,5 φορές για καρκίνο των νεφρών,
  • 2,5 φορές για καρκίνο του παχέος εντέρου και
  • 1,6 φορές για καρκίνο του ήπατος.

Ακόμη και όταν η ομάδα αυξημένου – αυξανόμενου συνδρόμου συγκρίθηκε με τις άλλες τρεις ομάδες συνδυαστικά, οι κίνδυνοι για όλους τους τύπους καρκίνου ήταν υψηλότεροι. Επιπλέον, τα άτομα με υψηλές βαθμολογίες μεταβολικού συνδρόμου και χρόνια φλεγμονή αντιμετώπιζαν τον υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του μαστού, του ενδομητρίου, του παχέος εντέρου και του ήπατος. Αντίθετα, ο κίνδυνος καρκίνου των νεφρών παρατηρήθηκε κυρίως σε όσους είχαν υψηλές βαθμολογίες, αλλά χωρίς χρόνια φλεγμονή.

Ο δρ. Han-Ping Shi, MD, PhD, από το Capital Medical University στο Πεκίνο και κύριος συντάκτης της μελέτης σχολίασε σχετικά με τα ευρήματα: «Αυτή η έρευνα υποδηλώνει ότι η προληπτική και συνεχής διαχείριση του μεταβολικού συνδρόμου μπορεί να χρησιμεύσει ως ουσιαστική στρατηγική για την πρόληψη του καρκίνου. Η μελέτη μας μπορεί να καθοδηγήσει τη μελλοντική έρευνα σχετικά με τους βιολογικούς μηχανισμούς που συνδέουν το μεταβολικό σύνδρομο με τον καρκίνο, οδηγώντας ενδεχομένως σε στοχευμένες θεραπείες ή προληπτικές στρατηγικές».