Κικίλιας: «Προτεραιότητα ο εμβολιασμός των εργαζόμενων στα σχολεία»

Στο συνέδριο που διοργανώνουν στην Αθήνα το Υπουργείο Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με θέμα «Οι συνέπειες της Covid-19 στην Ψυχική Υγεία και στα συστήματα παροχής υπηρεσιών υγείας», μίλησε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Ξεκίνησαν οι εργασίες του διήμερου Διεθνούς Συνεδρίου που διοργανώνουν στην Αθήνα το Υπουργείο Υγείας και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, με θέμα «Οι συνέπειες της Covid-19 στην Ψυχική Υγεία και στα συστήματα παροχής υπηρεσιών υγείας».

Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τις εναρκτήριες ομιλίες του Συνεδρίου πραγματοποίησαν ο Περιφερειακός Διευθυντής του Π.Ο.Υ. για την Ευρώπη Hans Henri P. Kluge, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και η εκπρόσωπος του Κοινωνικού Συνεταιρισμού Κέρκυρας Κατερίνα Μεσημέρη.

Ακολουθεί η ομιλία του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια:

«Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ, κ. Μητσοτάκη,

Αξιότιμε κ. Περιφερειακέ Διευθυντά του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Δρ. Kluge,

Αξιότιμε κ. Αντιπρόεδρε της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Σχοινά,

Αξιότιμοι κ. Υπουργοί και διακεκριμένοι καλεσμένοι,

Αγαπητοί συμμετέχοντες,

Έχω την τιμή να είμαι εδώ μαζί σας σήμερα και χαίρομαι ιδιαιτέρως που βλέπω ότι τόσοι πολλοί συνάδελφοι έχουν ταξιδέψει από όλη την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια, για να έρθουν στην Αθήνα σήμερα με σκοπό να συζητήσουμε ένα κρίσιμο θέμα που σχετίζεται με την πανδημία: τις επιπτώσεις  της πανδημίας COVID-19 στη ψυχική υγεία, και τις δράσεις που απαιτούνται για την αντιμετώπιση αυτών των επιπτώσεων.

Στην Ελλάδα, ο λαός μας και η Κυβέρνησή μας, από κοινού, έχουν καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες στον αγώνα κατά της πανδημίας COVID-19. 

Από το πρώτο κύμα της πανδημίας, πήραμε αποφασιστικά μέτρα για την προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων, καθώς και της κοινωνίας μας από την απειλή της COVID-19. 

Ενωμένοι, καταφέραμε να ανταποκριθούμε στο πρώτο κύμα με τρόπο που έκανε την Ελλάδα ένα λαμπρό παράδειγμα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Περιφέρεια. 

Μια χώρα που επέδειξε μεγάλη ανθεκτικότητα απέναντι στις αντιξοότητες, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του λαού μας και διασφαλίζοντας ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω.

Και αυτό το Διεθνές Συνέδριο σε αυτό ακριβώς αποσκοπεί: Να μη μείνει κανείς πίσω.

Αυτό επιτεύχθηκε σε στενή συνεργασία με τον ΠΟΥ Ευρώπης και τον αγαπητό μας φίλο, Περιφερειακό Διευθυντή του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Δρ. Hans Kluge και, φυσικά, την Ευρωπαϊκή Ένωση. Συνεργασία η οποία απέδωσε καρπούς.

Αυτή είναι η κατεύθυνση που ακολουθήσαμε από την πρώτη κιόλας μέρα, στο δρόμο που υπέδειξε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στον αγώνα κατά της πανδημίας COVID-19, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και της φροντίδας υγείας αναδείχθηκαν ως ήρωες, επιστρατεύοντας όλες τους τις δυνάμεις, την αφοσίωση και την υπομονή τους, συχνά με μεγάλο προσωπικό κόστος, προκειμένου να εξυπηρετήσουν το κοινό καλό. Για αυτή την προσπάθειά τους, παραμένουμε υπόχρεοι σε αυτούς.

Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να εκτιμήσουμε τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την πραγματοποίηση άλλων μεταρρυθμίσεων στην υγειονομική πολιτική, ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αυτό επιτεύχθηκε σε στενή συνεργασία με τους εταίρους μας στον ΠΟΥ. 

Μεταξύ άλλων θεμάτων, μια σημαντική πρόκληση που έχει εμφανιστεί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ήταν το ζήτημα της ποιότητας της περίθαλψης και της ασφάλειας των ασθενών, που είναι πιο σημαντικό τώρα από ποτέ. 

Σήμερα, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, είμαστε αντιμέτωποι με μια νέα πρόκληση: την επίτευξη του τείχους ανοσίας μέσω της δίκαιης και καθολικής διανομής εμβολίων.

Στην Ελλάδα έχουμε ήδη καταφέρει να χορηγήσουμε 9.950.000 δόσεις εμβολίου και σήμερα ξεπερνάμε τους 10.000.000 εμβολιασμούς, καλύπτοντας το 53% του πληθυσμού με τουλάχιστον μία δόση, ενώ πάνω από 4,7 εκατομμύρια συμπολιτών μας έχουν εμβολιαστεί πλήρως. 

Δεν μας αρκεί αυτό. Θέτουμε διαρκώς υψηλότερους στόχους όσον αφορά την Ψυχική Υγεία και τους νέους ανθρώπους και τα παιδιά.

Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι σημαντικό να κρατήσουμε τα σχολεία μας ανοιχτά μετά από την 17μηνη μάχη με την πανδημία.

Αυτός είναι ο στόχος της Κυβέρνησής μας και για αυτό ενώνω τη φωνή μου με τη δική του και παροτρύνω κάθε υγειονομικό και κάθε εκπαιδευτικό να εμβολιαστεί.

Όλοι οι άνθρωποι που δουλεύουν στα σχολεία, οι οδηγοί των σχολικών λεωφορείων, όσοι δουλεύουν στη φύλαξη των σχολείων πρέπει να εμβολιαστούν. Αυτή είναι για εμάς η πρώτη προτεραιότητα.

Σε αυτό το Συνέδριο, θα διερευνήσουμε μερικές από τις αόρατες, αλλά πολύ σημαντικές επιπτώσεις αυτής της πανδημίας: τις επιπτώσεις της στην ψυχική υγεία και στα συστήματα ψυχικής υγείας μας. 

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Ελληνική Κυβέρνηση στο σύνολό της, από τη στιγμή που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας έχουμε αναγνωρίσει τη σημασία της Ψυχικής Υγείας. Σήμερα, προβάλλουμε αυτή μας τη δέσμευση για την προώθηση της ατζέντας  αναφορικά με τα θέματα Ψυχικής Υγείας, παρέχοντας το βήμα για αυτήν τη σημαντική και κατάλληλη για τη στιγμή συζήτηση.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω ειλικρινά τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, για την συνεχή προσπάθειά του και την υποστήριξή του στο θέμα της Ψυχικής Υγείας, τον Περιφερειακό Διευθυντή του ΠΟΥ για την Ευρώπη και καλό φίλο της Ελλάδας, Δρ. Hans Kluge και όλους τους συναδέλφους μας στον ΠΟΥ για την εξαιρετική συνεργασία σε όλους τους τομείς της υγειονομικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένης της οργάνωσης και της πραγματοποίησης αυτού του Συνεδρίου και την Υφυπουργό Ψυχικής Υγείας, κα Ζωή Ράπτη, για την ανάληψη του ρόλου της με αξιοθαύμαστη ευθύνη και αφοσίωση.

Σας ευχαριστώ πολύ».