Κικίλιας: «Ότι εμβόλιο έρχεται θα γίνεται αμέσως»

Ο υπουργός υγείας μίλησε στον ΣΚΑΪ το πρωί της Κυριακής για το σχέδιο «Ελευθερία» και τους εμβολιασμούς.

Ο υπουργός επεσήμανε ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή αυτούς τους μήνες, Φεβρουάριο και Μάρτιο, καθώς είναι οι μήνες που οι ιοί βρίσκονται σε έξαρση. Όπως ανέφερε, τους μήνες αυτούς θα τρέχει και το πρόγραμμα των εμβολιασμών, με τον υπουργό Υγείας να εκτιμά ότι οι εμβολιασμοί θα φτάσουν στο πικ τους από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούλιο.

Εάν οι εμβολιασμοί, τόνισε, συνεχιστούν χωρίς διακοπές και προβλήματα θα φτάσουμε σε ένα ασφαλές σημείο.

«Τον Φεβρουάριο θα γίνεται ο τριπλάσιος αριθμός εμβολιασμών, τον Μάρτιο ακόμα περισσότεροι για να φτάσει στο πικ τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο», ανέφερε ο κ. Κικίλιας και συμπλήρωσε ότι ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων και των ηλικιωμένων βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Σχολιάζοντας τα προβλήματα που έχουν προκύψει με τον εφοδιασμό των εμβολίων, ο κ. Κικίλιας είπε πως «ό,τι εμβόλιο έρχεται αυτό θα γίνεται αμέσως», τονίζοντας δε ότι «καθημερινά συνεργαζόμαστε και ο πρωθυπουργός και εγώ με τους Ευρωπαίους, ώστε να έχουμε τα εμβόλιά μας».

Τέλος, ερωτώμενος για το πότε θα επιτευχθεί η ανοσία του πληθυσμού ο κ. Κικίλιας είπες πως «οι στατιστικές λένε πως η εκδήλωση σοβαρών συμπτωμάτων έχει να κάνει με την ηλικία και με τα υποκείμενα νοσήματα. Αν εμβολιαστούν οι δύο εκατομμύρια άνθρωποι αυτών των κατηγοριών, τότε και η νόσος θα είναι μια άλλη νόσος».


«Εάν συνεχίσει χωρίς διακοπές η προμήθεια των κρατών μελών και έρθουν τα εμβόλια είναι προφανές ότι μέχρι αρχές καλοκαιριού θα έχουμε εμβολιάσει τις ευπαθείς ομάδες, τους υγειονομικούς, τους μεγάλους σε ηλικία έτσι ώστε να μπορούμε να πούμε ότι ατενίζουμε με αισιοδοξία το καλοκαίρι», κατέληξε.