Κολικός εντέρου: Πως καταπολεμείται

Ο κολικός εντέρου συχνά συνδέεται με την βρεφική ηλικία, ωστόσο αρκετές φορές ταλαιπωρεί και τους μεγαλύτερους.

Στους ενήλικες, ο κολικός του εντέρου είναι ο οξύς πόνος στην κοιλιά, η ένταση του οποίου αυξομειώνεται και συνήθως οφείλεται σε πάθηση του παχέος εντέρου.

Αυτός ο πόνος μπορεί να είναι επανειλημμένως για εβδομάδες, μήνες ή ακόμα και χρόνια και συχνά εμφανίζεται στο μικρό και το μεγάλο έντερο, τον ορθό, τη χοληδόχο κύστη, στους νεφρούς ή και στην ουρήθρα.

Ωστόσο, ο κολικός εντέρου μπορεί να καταπολεμηθεί, καθώς υπάρχουν τρόποι πρόληψης. Αυτοί είναι οι εξής:

  • Ο κολικός του εντέρου προκαλείται από σπασμό του εντέρου και είναι πιθανό να αποτελεί σύμπτωμα διαφόρων παθήσεων όπως είναι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, η απόφραξη του εντέρου, η γαστρεντερίτιδα, κ.ά.
  • Αλλάξτε τις διατροφικές σας συνήθειες και βγάλτε από την διατροφή σας φαγητά πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά. Αυξήστε την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, που είναι πηγή βιταμινών και φυτικών ινών, τα οποία βελτιώνουν την υγεία του πεπτικού, μειώνοντας τον κίνδυνο κολικού.
  • Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του κολικού του εντέρου. Πέρα από την συχνή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, εντάξτε στην διατροφή σας, τροφές ολικής άλεσης, που προλαμβάνουν την εμφάνιση πολλών μορφών καρκίνου, μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και βελτιώνουν την υγεία του πεπτικού.
  • Ένας από τους πιο απλούς και ταυτόχρονα αποτελεσματικούς τρόπους πρόληψης του κολικού του εντέρου, είναι να πίνετε πολύ νερό σε καθημερινή βάση, τουλάχιστον 2-3 λίτρα.