Κομισιόν: Αυτό είναι το συμβόλαιο με την Astrazeneca για τα εμβόλια

Στην δημοσιότητα έδωσε σήμερα το μεσημέρι, Παρασκευή 29 Ιανουαρίου, η Κομισιόν το συμβόλαιο της με την Astrazeneca σχετικά με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

Το συμβόλαιο είχε υπογράφει στις 27 Αυγούστου 2020

Διαβάστε το συμβόλαιο της Κομισιόν με την Astrazeneca

Όπως υπενθυμίζει η Κομισιόν στην ανακοίνωσή της με το συμβόλαιο αυτό θα διανεμηθούν 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Astrazeneca με option για αγορά άλλων 100 εκατομμυρίων.

Το συμβόλαιο δίνει, επίσης, τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να δοθούν ποσότητες των δόσεων σε χώρες με χαμηλότερα εισοδήματα ή να κατευθυνθούν σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Νωρίτερα την Παρασκευή η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε δηλώσει ότι το συμβόλαιο που έχει υπογράψει η ΕΕ με την AstraZeneca για την προμήθεια του εμβολίου κορονοϊού περιλαμβάνει δεσμευτικούς όρους, ζητώντας από τη φαρμακοβιομηχανία να δώσει μια λογική εξήγηση για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων.

Η φον ντερ Λάιεν εξήγησε μιλώντας στον γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk ότι ο όρος του συμβολαίου που προβλέπει ότι η AstraZeneca θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την παράδοση εμβολίων (best-effort delivery) ίσχυε όταν δεν ήταν ξεκάθαρο αν η φαρμακοβιομηχανία θα μπορούσε να αναπτύξει ένα εμβόλιο.

Η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι το συμβόλαιο που έχει υπογράψει η ΕΕ με την AstraZeneca περιέχει ξεκάθαρα τις ποσότητες των εμβολίων που θα έπρεπε να παραδοθούν στην Ένωση τον Δεκέμβριο και τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2021, ενώ αναφέρεται και σε τέσσερα εργοστάσια παραγωγής, εκ των οποίων δύο στη Βρετανία.

«Υπάρχουν δεσμευτικοί όροι και το συμβόλαιο είναι απολύτως ξεκάθαρο», υπογράμμισε η φον ντερ Λάιεν.