Κορωνοϊός: Αναλυτικά τα μέτρα που θα ισχύουν την Μεγάλη Εβδομάδα

Αναπροσαρμόζονται τα μέτρα από σήμερα, Μεγάλη Δευτέρα, που θα ισχύουν για την Μεγάλη Εβδομάδα. Σημειώνεται ότι από σήμερα η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 22:00 το βράδυ, ενώ με διπλή μάσκα και τήρηση αποστάσεων θα γίνονται οι ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ειδικότερα, η απαγόρευση κυκλοφορίας τη Μεγάλη Εβδομάδα έως την Κυριακή του Πάσχα ξεκινά στις 10 το βράδυ. Από τη Δευτέρα του Πάσχα 3 Μαΐου, οπότε και ανοίγει η εστίαση, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά στις 11 το βράδυ.

Με διπλή μάσκα η λειτουργία των Εκκλησιών

Με αυστηρά μέτρα θα γίνουν και οι λειτουργίεςτης Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα. Ειδικότερα, θα συνεχίσει να ισχύει η αναλογία του ενός ατόμου ανά 25 τ.μ., με τα υγειονομικά μέτρα (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Στους εξωτερικούς χώρους, η αναλογία διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10 τετραγωνκά μέτρα, με την τήρηση κανόνων υγιεινής. 

Υποχρεωτική για τους πιστούς είναι η χρήση διπλής μάσκας, είτε σε εσωτερικό είτε σε εξωτερικό χώρο. Ιερείς, νεωκόροι, ιεροψάλτες και το υπόλοιπο προσωπικό, υποχρεούνται στη διενέργεια αυτοδιαγνωστικού τεστ. 

Τη Μεγάλη Παρασκευή, η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς την ακολουθία πιστών, ενώ το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός ναού, με τήρηση των μέτρων.

Στις 10 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου η Ανάσταση

Λόγω των μέτρων, η Ανάσταση στις εκκλησίες θα γίνει στις 10 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφάσισε τα εξής: 

Τη χρονική μετάθεση των Ακολουθιών κατά μισή ώρα νωρίτερα, στις 6.30 μ.μ. από την Κυριακή των Βαΐων έως τη Μεγάλη Τετάρτη, τη Μεγάλη Πέμπτη στις 5.30 μ.μ. και τη Μεγάλη Παρασκευή στις 6 μ.μ.

Για την Αναστάσιμη Ακολουθία,η ώρα τελετής ορίζεται στις 9 μ.μ. του Μεγάλου Σαββάτου και η αναστάσιμη Θεία Λειτουργία περί τις 10 μ.μ. Η τελετή της Ανάστασης θα πραγματοποιηθεί στο προαύλιο των ναών, ενώ η αναστάσιμη Θεία Λειτουργία θα γίνει εντός.

Για την ημέρα του Πάσχα

Την Κυριακή του Πάσχα, επιτρέπονται οι συγκεντρώσεις δύο οικογενειών έως 9 ατόμων, ενώ εφόσον πρόκειται για υπαίθριο χώρο, 2 ευρύτερων οικογενειών και έως 12 άτομα.

Σε όσους μετέχουν σε τέτοιες συγκεντρώσεις, συστήνεται η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού τεστ. 

Απαγορεύονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις

Παράλληλα, για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού, απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός ορίων της οικείας Περιφερειακής Ενότητας έως τις 10 Μαΐου. Στην Αττική, η μετακίνηση δεν επιτρέπεται εκτός των ορίων της Περιφέρειας και από ή προς την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων.

Κατ’ εξαίρεση, η μετακίνηση μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων επιτρέπεται στις εξής αποκλειστικά περιπτώσεις:

Μετακίνηση από και προς την εργασία με τον τρόπο που προβλεπόταν.

Τα προσκομιζόμενα έγγραφα προς πιστοποίηση της μετακίνησης για λόγους εργασίας προσδιορίζουν το χρόνο έναρξης και λήξης της μετακίνησης και διασταυρώνονται από τις αρχές ελέγχου με τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου αλλά και στο Πληροφοριακό Σύστημα «Εργάνη».

Αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες καλούνται στην υπεύθυνη δήλωση ή βεβαίωση να αναφέρονται ρητά στον λόγο της μετακίνησης, (π.χ. προγραμματισμένο ραντεβού σε συγκεκριμένη δημόσια υπηρεσία), που συνολικά δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες.

Μετακίνηση για λόγους υγείας

Η επιλογή επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση μετακίνησης προς δημόσια δομή υγείας, η οποία σε περίπτωση ελέγχου πρέπει να πιστοποιείται από σχετικό έγγραφο της ίδιας της δομής.

Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας.

Μετάβαση σε κηδεία

Ομετακινούμενος σε περίπτωση ελέγχου καλείται να επιδείξει -πέρα της σχετικής βεβαίωσης ή SMS με κωδικό 5- τα ακόλουθα δύο έγγραφα: α) ληξιαρχική πράξη θανάτου και, β) άδεια ταφής.

Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων.

Σε αυτή την περίπτωση, ο μετακινούμενος γονέας υποχρεούται σε περίπτωση ελέγχου να επιδεικνύει α) αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή συμβολαιογραφική πράξη λύσης του γάμου, σε περίπτωση διαζυγίου ή β) υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, σε περίπτωση διάστασης, καθώς και στοιχεία από τα οποία προκύπτει η κατοικία του τέκνου.

Σε κάθε περίπτωση, δεν επιτρέπεται η συνδυαστική χρήση βεβαίωσης μετακίνησης για λόγους εργασίας και Ε1 για εφάπαξ μετάβαση σε μόνιμη κατοικία. Όπως διευκρίνισε ο κ. Χαρδαλιάς, ο επαγγελματίας δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει την ιδιότητά του για να μεταβεί στο χωριό ή εκτός περιφερειακής ενότητας και να επιστρέψει στον τόπο μόνιμης κατοικίας του, επιδεικνύοντας το Ε1.

Παράλληλα, απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός Περιφερειακής Ενότητας για τησυγκομιδή αγροτικών προϊόντων από ιδιώτες, με επίδειξη Ε9 έως και τις 10 Μαΐου.