Κορωνοϊός: Διαδηλώσεις στην Ιορδανία μετά τον θάνατο έξι ασθενών

Διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους χθες στους δρόμους πόλεων της Ιορδανίας, έπειτα από την είδηση ότι 6 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από κορωνοϊό νοσηλευόμενοι σε νοσοκομείο που είχε διακοπεί για δυο ώρες η παροχή οξυγόνου.

Εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους χθες βράδυ, αψηφώντας τη νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη Ιρμπίντ, στη βόρεια Ιορδανία, αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας Αμάν αλλά και της αλ Σαλτ, όπου βρίσκεται το νοσοκομείο στο οποίο σημειώθηκε το τραγικό συμβάν.

«Κάτω η κυβέρνηση. Δεν φοβόμαστε τον κορονοϊό», φώναξαν εκατοντάδες νέοι στην Ιρμπίντ εξοργισμένοι από την τραγωδία στο νοσοκομείο και τους αυστηρότερους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί λόγω της εξάπλωσης ενός πιο μεταδοτικού, παραλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού.

Η οικονομία της Ιορδανίας έχει πληγεί ιδιαίτερα από την αναστολή λειτουργίας πολλών επιχειρήσεων εξαιτίας της πανδημίας, με την ανεργία να φτάνει το 24%, ποσοστό ρεκόρ, και τη φτώχεια να βαθαίνει.

Οι διαδηλωτές κατηγόρησαν την κυβέρνηση για την οικονομία της χώρας καθώς ζήτησαν να καταργηθούν τα μέτρα οι νόμοι που έχει επιβάλει για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού από πέρυσι, οι οποίοι έχουν χρησιμοποιηθεί για να περιορίσουν ατομικές και πολιτικές ελευθερίες.

Ο πρωθυπουργός της Ιορδανίας Μπίσερ αλ Χασάουνεχ απέπεμψε τον υπουργό Υγείας και δήλωσε ότι φέρει την πλήρη ευθύνη για τον θάνατο έξι ασθενών με covid-19, ένα περιστατικό που έφερε στο φως την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το δημόσιο σύστημα υγείας, καθώς το ιατρικό προσωπικό δεν ενήργησε όταν διακόπηκε η παροχή οξυγόνου για δύο ώρες.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα επισκέφθηκε το νοσοκομείο της αλ Σαλτ, μια πόλη που βρίσκεται δυτικά του Αμάν, σε μια κίνηση η οποία σύμφωνα με αξιωματούχους είχε στόχο να αμβλύνει την ένταση. Η οργή απέναντι στις αρχές για τις επιδεινούμενες συνθήκες διαβίωσης και τη διαφθορά έχουν πυροδοτήσει στο παρελθόν κοινωνικές αναταραχές στη χώρα.