Κορωνοϊός: Δυσκολεύει η καθημερινότητα για τους μη εμβολιασμένους

Η κυβέρνηση δεν προσανατολίζεται μόνο στο να «δίνει» πράγματα σε όσους έχουν εμβολιαστεί, αλλά σχεδιάζει να… στερεί διάφορες παροχές από ανεμβολίαστους. Οι πρώτες τέτοιες ανακοινώσεις ήρθαν σήμερα, με την κυβέρνηση να βάζει «μπλόκο» στις μετακινήσεις των μη εμβολιασμένων με τα πλοία στα νησιά.


Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν δεν θα μείνουν εκεί. Πληροφορίες θέλουν να έχει πέσει στο τραπέζι η πρόταση να κοπεί η οικονομική στήριξη στους ανεμβολίαστους, σε περίπτωση που η χώρα χρειαστεί να προχωρήσει στη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων και ενός ακόμα lockdown.


Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. «Να ξεκαθαρίσουμε ότι οριζόντια περιοριστικά μέτρα προφανώς δεν πρόκειται να ληφθούν ξανά. Η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν για να προστατευθούν οι ανεμβολίαστοι που έχουν καθολική, δωρεάν και εύκολη πρόσβαση στα εμβόλια. Τα όποια περιοριστικά μέτρα δημόσιας υγείας θα είναι τοπικού ή σημειακού χαρακτήρα, θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους και δεν θα συνοδεύονται από οικονομική στήριξη» είπε χαρακτηριστικά.


Η ζωή των ανεμβολίαστων πάντως αλλάζει, καθώς η κυβέρνηση διαμηνύει πως θα κλείσει την «κάνουλα» της χρηματοδότησης σε όσους δεν επιθυμούν να συμβάλλουν στην καθολική ανοσία.


Δηλαδή, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το STAR, δε θα παίρνουν ούτε επιστρεπτέα προκαταβολή, ούτε αποζημίωση για αναστολή εργασίας, ούτε μειωμένα ενοίκια, καθώς και φορολογικές διευκολύνσεις

.
Επιπλέον, αν χρειαστεί νέα καραντίνα το φθινόπωρο, θα είναι αποκλειστικά για τους ανεμβολίαστους. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει τα όποια περιοριστικά μέτρα δημόσιας υγείας να είναι τοπικού ή σημειακού χαρακτήρα, να αφορούν μόνο όσους δεν εμβολιάστηκαν και δε θα συνοδεύονται από οικονομική στήριξη.
«Μαύρα τα μαντάτα» και για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους.


Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να σφίξει ακόμα περισσότερο τον κλοιό για την προστασία της δημόσιας υγείας. Έτσι, αυτά που αναφέρονται παραπάνω ίσως να μην είναι τα μόνα μέτρα που θα ανακοινωθούν…


Ο κυβερνητικός σχεδιασμός ξεκινάει από τώρα και πάει μέχρι το φθινόπωρο. Μια από τις σκέψεις που υπάρχει είναι η διενέργεια rapid test για την επιστροφή με πλοίο τις επόμενες εβδομάδες. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης με τα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από τις 5 Ιουλίου, για την επιστροφή των ανεμβολίαστων από τα νησιά χρειάζεται μόνο self test.


Ακόμα, στην κυβέρνηση, υπάρχουν σκέψεις ώστε τον χειμώνα οι ανεμβολίαστος να μην μπορούν να χρησιμοποιεί τα μέσα μεταφοράς.