Κορωνοϊός: Η κυβέρνηση της Νορβηγίας αίρει τα περιοριστικά μέτρα

Η Νορβηγία θα άρει τα περισσότερα από τα εναπομείναντα περιοριστικά μέτρα κατά της COVID-19 με άμεση ισχύ, καθώς η συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού κρίνεται απίθανο να πιέσει τις υπηρεσίες υγείας, ανακοίνωσε σήμερα το βράδυ ο πρωθυπουργός της χώρας.

Τα εστιατόρια θα επιτρέπεται και πάλι να σερβίρουν αλκοόλ πέρα από τις 11 το βράδυ, η τηλεργασία δεν θα είναι πλέον υποχρεωτική και το ισχύον όριο των 10 επισκεπτών σε ιδιωτικά σπίτια καταργείται, δήλωσε ο Γιόνας Γκαρ Στέρε σε συνέντευξη Τύπου.

Η ανακοίνωση ακολουθεί παρόμοιες αποφάσεις από τη γειτονική Δανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, της Ιρλανδίας και της Ολλανδίας, οι οποίες χαλάρωσαν ή αίρουν τους περιορισμούς τις τελευταίες εβδομάδες σε μια προσπάθεια επιστροφής στην κανονικότητα.

Η Νορβηγία τον Δεκέμβριο μπήκε σε μερικό λοκντάουν για την καταπολέμηση της ταχέως διαδεδομένης παραλλαγής Όμικρον, αλλά τα περισσότερα από αυτά τα μέτρα δεν κρίνονται πλέον αναγκαία, ανέφερε η κυβέρνηση.

“Ακόμη κι αν μολύνονται πολύ περισσότεροι άνθρωποι, πολύ λιγότεροι νοσηλεύονται. Προστατευόμαστε καλά από τα εμβόλια. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να χαλαρώσουμε πολλά μέτρα, ακόμη και όταν οι λοιμώξεις αυξάνονται γρήγορα”, είπε ο Στέρε.

Ωστόσο, η χώρα θα διατηρήσει τα βασικά μέτρα προφύλαξης, ζητώντας από τους ανθρώπους να διατηρούν τουλάχιστον ένα μέτρο απόσταση και να φορούν μάσκα προσώπου όπου υπάρχει συνωστισμός, διαταράσσοντας τη λειτουργία ορισμένων επιχειρήσεων, όπως νυχτερινά κέντρα και χώρους διασκέδασης.