Κορωνοϊός και ιώσεις του αναπνευστικού «χτυπούν» την Θεσσαλονίκη – Αύξηση στη ζήτηση φαρμάκων και στα κρούσματα

Αυξημένη είναι η ζήτηση φαρμάκων για τις ιώσεις του αναπνευστικού στη Θεσσαλονίκη, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχει έξαρση αυτών των ιώσεων. Την ίδια ώρα, αύξηση παρατηρείται και στα κρούσματα κορονοϊού, όπως προκύπτει από τα rapid tests που διενεργούνται στα φαρμακεία.

Η αυξημένη ζήτηση, σύμφωνα με στοιχεία του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), υπάρχει κυρίως για αντιπυρετικά χάπια, σιρόπια για τον βήχα, καραμέλες για τον λαιμό και βιταμίνες. Οι φαρμακοποιοί όμως διαπιστώνουν ότι αυξάνεται ο αριθμός των πολιτών με ήπια συμπτώματα που προσέρχονται στα φαρμακεία για να κάνουν rapid test και διαπιστώνουν ότι είναι θετικοί στον κορονοϊό. 

«Η προσέλευση είναι ιδιαίτερα αυξημένη στα φαρμακεία μας, καθώς οι ασθενείς αναζητούν λύσεις για να καταπραΰνουν τα ενοχλητικά συμπτώματα. Αυτά είναι βήχας, καταρροή και πυρετός, ο οποίος δεν είναι υψηλός. Για την αντιμετώπισή τους, οι ασθενείς επιλέγουν αντιπυρετικά χάπια, σιρόπια, σταγόνες και σπρέι για τη μύτη, αλλά και συμπληρώματα διατροφής που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα», αναφέρει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσιος Ευγενίδης και συμβουλεύει ότι «εάν παρατηρήσουμε ότι ο πυρετός είναι υψηλός και επιμένει, ενώ ταυτόχρονα συνδυάζεται με κόπωση και μυαλγία, τότε πρέπει να κινητοποιηθούμε άμεσα και να ζητήσουμε τη συμβουλή γιατρού».

Από την πλευρά του, ο γραμματέας του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Γιώργος Κιοσές σημειώνει ότι οι απότομες εναλλαγές των καιρικών συνθηκών ευνοούν την εμφάνιση των ιώσεων και ότι σημαντικό ρόλο παίζει η χαλάρωση των μέτρων που είχαν ληφθεί στη διάρκεια της πανδημίας, τα οποία (κυρίως η χρήση της μάσκας) προστάτευαν όχι μόνο από τον κορονοϊό, αλλά και από τις ιώσεις και την γρίπη».

Αύξηση στα κρούσματα κορονοϊού

Αυξημένα, όμως, είναι και τα κρούσματα της Covid-19 που επιβεβαιώνονται με τη διενέργεια rapid tests στα φαρμακεία. Σύμφωνα με τον κ. Ευγενίδη, «πολλοί πολίτες με ήπια συμπτώματα, όπως πονόλαιμο και καταρροή, προσέρχονται στα φαρμακεία για να κάνουν το τεστ και να διαπιστώσουν εάν νοσούν από Covid-19, με το ποσοστό της θετικότητας των τεστ να είναι υψηλό».

Εξάλλου προχωρά ο αντιγριπικός εμβολιασμός. Όπως αναφέρει ο κ. Ευγενίδης, «οι πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού σταδιακά προσέρχονται στα φαρμακεία για να κάνουν το εμβόλιο κατά της εποχικής γρίπης, το οποίο χορηγείται μόνο με ηλεκτρονική συνταγή. Στα φαρμακεία υπάρχει επάρκεια αντιγριπικών εμβολίων, ενώ οι πολίτες δεν πρέπει να αμελούν τον εμβολιασμό τους ο οποίος τους θωρακίζει έναντι του ιού της γρίπης».

Συμβουλές για να αποφύγουμε ιώσεις και κορονοϊό

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μερικές χρήσιμες συμβουλές για παιδιά και ενήλικες, ώστε να αποφύγουμε τις ιώσεις, είναι οι εξής:

  • Φορέστε μάσκα για να αποφύγετε τη μετάδοση.
  • Πλένετε συχνά τα χέρια σας. Μπορεί να κολλήσετε εύκολα ιούς, ακόμη και όταν κάνετε χειραψία με κάποιον ασθενή ή αν ακουμπήσετε αντικείμενα που χρησιμοποίησε προηγουμένως κάποιος ασθενής.
  • Αποφύγετε ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από κρύωμα, όταν αυτό είναι δυνατό.
  • Εάν φτερνίζεστε ή βήχετε, χρησιμοποιείστε ένα χαρτομάντιλο και μετά πετάξτε το στα σκουπίδια, γιατί αποτελεί πηγή μικροβίων.
  • Μην αγγίζετε τη μύτη, τα μάτια ή το στόμα σας με βρώμικα χέρια, γιατί τα μικρόβια μπορούν να εισχωρήσουν στο σώμα σας.