Κορωνοϊός- ΜΕΘ: Ασθενείς μεταφέρονται από κλινική σε κλινική για να βρουν οξυγόνο

Η κατάσταση στα νοσοκομεία δοκιμάζεται όλο και περισσότερο καθώς σήμερα, 25/03, νοσοκομεία ψάχνουν να βρουν οξυγόνο, αλλά και ασθενείς με κορωνοϊό νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ και νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους.

Πιο συγκεκριμένα, το νοσοκομείο «Αγία Όλγα» εφημερεύει και όλες οι κλίνες κορωνοϊού είναι καλυμμένες με περιστατικά. Σημειώνεται ότι έβαλε 18 ράντζα στις κλινικές κορωνοϊού για να ανταπεξέλθει στην εφημερεία.

Στο «Αττικόν» δεν επαρκεί το οξυγόνο λόγω  των πλέον από 250 ασθενών με κορωνοϊό που νοσηλεύει σε μονάδες και κλινικές. Τονίζεται ότι μετακινούν τους ασθενείς από κλινική σε κλινική για να βρεθεί οξυγόνο να τους χορηγηθεί.

Χθες με βάσει τα στοιχεία του υπουργείου στην Αττική 394 ασθενείς με κορωνοϊό ήταν διασωληνωμένοι. Οι κλίνες ΜΕΘ για κορωνοϊό που λειτουργούν στην Αττική είναι 371 όπως αναλυτικά τις καταγράψαμε χθες.

«Ακόμη και όλες οι κλίνες να ήταν κατηλλειμένες με διασωληνωμένους  περισσεύουν 23 ασθενείς σε λίστα αναμονής. Στη πραγματικότητα είναι πολλαπλάσιοι σε λίστα αναμονής οι διασωληνωμένοι, καθ ότι πάντα υπάρχουν μερικές κλίνες κενές και αρκετοί ασθενείς στις ΜΕΘ είναι αποσωληνωμένοι. Πάντα έχουν αποσωληνωμένους  τα  νοσοκομεία ΣΩΤΗΡΙΑ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ, ΑΤΤΙΚΟ, ΚΑΤ  κ.α.λ.», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Στη συνέχεια ο κ. Γιαννάκος πρόσθεσε ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα με διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ σε αριθμό ασθενών και σε ημέρες αναμονής το έχουν τα νοσοκομεία που δεν διαθέτουν ΜΕΘ κορωνοϊού. Παράδειγμα η ΝΙΚΑΙΑ. Σήμερα έχει  11 διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ».

«Τα νοσοκομεία που διαθέτουν δικές τους ΜΕΘ όταν τους αδειάζει ένα κρεβάτι ΜΕΘ   δεν το δίνουν στο ΕΚΑΒ και εξυπηρετούν  κυρίως δικούς τους νοσηλευόμενους   διασωληνωμένους ασθενείς που βρίσκονται εκτός ΜΕΘ. Χθές είχαμε το πρώτο διασωληνωμένο ασθενή εκτός ΜΕΘ στο ΚΑΤ παρ ότι λειτουργούν 51 κλίνες ΜΕΘ. Πέθανε ένας   από τη ΜΕΘ του ΚΑΤ και μπήκε στη ΜΕΘ. Ο θάνατος σου η ζωή μου», συνέχισε.

«Στο ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ πάντα καταγράφεται υψηλός αριθμός ασθενών διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ. Σήμερα βρίσκονται 5 διασωληνωμένοι εκτός. Έχουμε πολλές ημέρες αναμονής  στη λίστα για ΜΕΘ. Εξυπηρετούνται με ηληκιακά κριτήρια. Έχουμε αρκετούς θανάτους διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ.  Στην αρχή της εβδομάδας πέθανε 37χρονος διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ στο ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ», είπε π πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Σημειώνεται ότι δεκάδες ασθενείς και σήμερα βρίσκονται εκτός ΜΕΘ. Καθε ημέρα και περισσότεροι.

«Ενδεικτικά αναφέρω ΝΙΚΑΙΑ 11, ΤΖΑΝΕΙΟ 4, ΘΡΙΑΣΙΟ 4, ΕΛΠΙΣ 4, ΠΑΜΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ 2, ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ 5 και πολλοί άλλοι σε  όλα σχεδόν τα νοσοκομεία. ΚΕΝΕΣ ΚΛΙΝΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΘ καταγράφονται μόνο 5 στο ΑΤΤΙΚΟ και 3 στον ΕΡΥΘΡΟ. ΓΕΜΑΤΕΣ ΟΙ ΜΕΘ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ», είπε, τέλος, χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.