Κορωνοϊός: Ο καρδιακός μυς φαίνεται να «φιλοξενεί» τον ιό

Σύμφωνα με μελέτη από ερευνητές του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης ανακάλυψαν πως ο Κορωνοϊός «φωλιάζει» στην καρδιά στους ασθενείς που έχουν πεθάνει από τον SARS-CoV-2.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, στα τρία τέταρτα των ατόμων που χάνουν της ζωής από την COVID-19 ο καρδιακός μυς φαίνεται ότι «φιλοξενεί» τον κορωνοϊό, σύμφωνα με την πλέον αναλυτική μελέτη που έχει γίνει έως σήμερα και εστιάζει στην καρδιά. 

Επίσης, από την ανάλυση προκύπτει ότι τα άτομα αυτά είναι πιο πιθανό, συγκριτικά με τους ασθενείς που η καρδιά τους έχει μείνει ανέπαφη από τον SARS-CoV-2, να έχουν καρδιακές αρρυθμίες πριν πεθάνουν. 

Οι ερευνητές είχαν παρατηρήσει από την αρχή της πανδημίας ότι οι ασθενείς με COVID-19 είχαν καρδιακές βλάβες. Ορισμένοι για παράδειγμα είχαν αυξημένα επίπεδα τροπονίνης, πρωτεΐνη η οποία εκκρίνεται στην αιματική κυκλοφορία όταν η καρδιά υποστεί βλάβη. Άλλοι είχαν φλεγμονή στον «σάκο» που περιβάλλει την καρδιά αλλά και στο ίδιο το όργανο. Αλλά δεν ήταν κατανοητό αν αυτά τα προβλήματα προκαλούνταν απευθείας από τον SARS-CoV-2 ή η βλάβη οφείλονταν σε υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος. 

Ο Δρ. Τζέιμς Στόουν και οι συνεργάτες του ανέλυσαν περίπου 100 τμήματα καρδιακού ιστού, περισσότερα από 20 δείγματα από κάθε έναν από τους 41 ασθενείς που είχαν εστιάσει. Ο κορωνοϊός ήταν παρών στις καρδιές 30 ασθενών. Αυτοί είχαν υποστεί κολπική μαρμαρυγή (η συχνότερη μορφή καρδιακής αρρυθμίας) συγκριτικά με τους υπόλοιπους ασθενείς. 

Επιπλέον, στις προαναφερόμενες 30 περιπτώσεις, τα περισσότερα από τα μολυσμένα καρδιακά κύτταρα ήταν ανοσοκύτταρα, με τον SARS-CoV-2 να έχει πιθανόν εισβάλλει αρχικά σε άλλο σημείο του σώματος και εν συνεχεία να έχει «ταξιδέψει» ως την καρδιά. Επίσης δεν είναι ξεκάθαρο αν ο κορωνοϊός ή τα ανοσοκύτταρα ήταν τελικά που δημιούργησαν τα καρδιακά προβλήματα. 

Σύμφωνα με την μελέτη η δεξαμεθαζόνη είναι επιβοηθητική για ορισμένους ασθενείς. Το γνωστό στεροειδές φάρμακο είναι μεταξύ των ελαχίστων που προλαμβάνει τον θάνατο στις σοβαρές μορφές της COVID-19. Μειώνει τη φλεγμονή και περιορίζει την παρουσία του κορωνοϊού στα ανοσοκύτταρα της καρδιάς

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το δείγμα των ασθενών της παρούσας μελέτης που είχε εντοπιστεί ο κορωνοϊός στην καρδιά τους μόλις το 50% είχαν λάβει δεξαμεθαζόνη, συγκριτικά με το 90% των ασθενών που δεν είχαν πάρει το συγκεκριμένο φάρμακο.