Κορωνοϊός – ΠΟΕΔΗΝ: Σε «πόλεμο» τα νοσοκομεία χωρίς προετοιμασία

«Τα νοσοκομεία βρίσκονται σε πόλεμο χωρίς προετοιμασία» δηλώνει εμφατικά ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝΜιχάλης Γιαννάκος, μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας ότι τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο έκακτης ανάγκης για το ΕΣΥ, για τα νοσοκομεία της Αττικής. 

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, «ανακοινωθήκαν ότι τα νοσοκομεία Σισμανόγλειο και Τζάνειο μετατρέπονται σε νοσοκομεία κορωνοϊού και οι εργαζόμενοι δεν το ξέρουν».

«Μεταφέρονται γενικά περιστατικά ασθενών από τα νοσοκομεία ώστε να αδειάσουν κλινικές για περιστατικά κορωνοϊού. Τα νοσοκομεία μετατρέπονται σε νοσοκομεία κορωνοϊού αποκλειστικά και μόνο», εξηγεί ο κ. Γιαννάκος.

«Οι ΜΕΘ είναι σχεδόν γεμάτες. Ετοιμάζονται προσωρινές ΜΕΘ στην Αττική που αντίστοιχες στη Θεσσαλονίκη οι γιατροί τις χαρακτήριζαν “ο Θεός να τις κάνει ΜΕΘ”», τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Σε ότι αφορά την πληρότητα των ΜΕΘ-COVID στην Αττική, χωρίς διαθέσιμες κλίνες είναι τα εξής νοσοκομεία: ΚΑΤ, Σισμανόγλειο, Αγία Όλγα, Γεννηματάς, Ερυθρός, Ελπίς, ΝΙΜΤΣ, Ευαγγελισμός, Θριάσιο και Ασκληπιείο.

Συνάντηση ΠΟΕΔΗΝ με το υπουργείο Εργασίας

Τα ζητήματα της διαχρονικής επικινδυνότητας και ανθυγιεινότητας των επαγγελμάτων υγείας έθεσε στο υπουργείο Εργασίας, η ΠΟΕΔΗΝ.

Επίσης συζητήθηκε το ζήτημα της ίσης μεταχείρισης των υγειονομικών πρώην ασφαλισμένων ΙΚΑ που είναι ενταγμένοι στα βαρέα κι ανθυγιεινά, αλλά και πρώην ασφαλισμένων του Δημοσίου που δεν είναι, καθώς και οι σχετικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, το υπουργείο Εργασίας κατέληξε ότι μέσα στο τρέχον έτος η κυβέρνηση θα αποφασίσει σχετικά με την ένταξη των υγειονομικών εργαζομέων στα βαρέα και ανθυγιεινά.

«Για το χαρακτηρισμό του θανάτου των συναδέλφων από κορωνοϊό φαίνεται ότι καταλήγουν στην έκδοση προεδρικού διατάγματος από τον ΕΦΚΑ που θα χαρακτηρίζει το κορωνοϊό ως επαγγελματική ασθένεια, το θάνατο των συναδέλφων ως εργατικό ατύχημα. Συνεχίζουμε τον αγώνα.», σημειώνει ο κ. Γιαννάκος και καταλήγει:

«Για εμάς πολύ σημαντικό ζήτημα είναι η αναδρομικότητα, για να εξασφαλισθούν οι οικογένειες των 25 συναδέλφων που έχασαν τη ζωή τους από κορωνοϊό και για το οποίο η Άννα Στρατινάκη (σ.σ. γενική γραμματέας Εργασίας) είπε ότι θα υπάρξει αναδρομικότητα».