Κορωνοϊός: Ποια η πρόγνωση των ειδικών για τον Ιούλιο

Σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα των ειδικών, αν καταγράφεται μείωση των κρουσμάτων κατά 40% σε εβδομαδιαία βάση, μέχρι το τέλος Ιουλίου θα μπορούσε να έχει ελεγχθεί πολύ καλά η επιδημία και να καταγράφεται διψήφιος αριθμός ημερήσιων νέων κρουσμάτων.

Η μετάλλαξη Δέλτα του ιού αποτελεί αστάθμητο παράγοντα σε αυτή τη διαδικασία, με τους επιστήμονες να εκτιμούν με βάση όσα γνωρίζουν, πως η διασπορά του στελέχους Δέλτα θα μπορούσε να ανακόψει τον ρυθμό μείωσης των κρουσμάτων. Θα μπορούσε δηλαδή ο Ιούλιος να «κλείσει» χωρίς να έχει επιτευχθεί διψήφιος αριθμός νέων κρουσμάτων κάθε μέρα.

Βάσει των προγνωστικών μοντέλων οι επιστήμονες «βλέπουν» επίσης πως με μείωση των νέων εισαγωγών κάθε εβδομάδα κατά 20%, ο αριθμός των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία θα μπορούσε να υποχωρήσει στους 200 ως το τέλος Ιουλίου – κι εφόσον ακολουθηθεί η μείωση και των κρουσμάτων κατά 40% την εβδομάδα.

Χθες στα νοσοκομεία νοσηλεύονταν 677 ασθενείς, με τους 398 σε απλές κλινικές και τους 279 σε Μονάδες, και τους 196 εξ αυτών διασωληνωμένους.

Επιχείρηση «Ελευθερία»: Πώς εξελίσσεται η εμβολιαστική εκστρατεία

Οι αρμόδιοι για τη διαχείριση της επιδημίας στη χώρα έχουν επικεντρωθεί στην επιτάχυνση της εμβολιαστικής εκστρατείας, μετά τον νέο στόχο για εμβολιαστική κάλυψηστο 80% του πληθυσμού για την αντιμετώπιση της μετάλλαξης Δέλτα.

Στο πλαίσιο αυτό ενισχύεται περαιτέρω η εμβολιαστική εκστρατεία «Ελευθερία» με την προσθήκη γραμμών εμβολιασμών σε 19 νησιά.

Παράλληλα, από τις 6 Ιουλίου ξεκινά από την Κρήτη, με τη συνδρομή κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ, ο εμβολιασμός όσων ζουν σε δυσπρόσιτες περιοχές και δεν έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν μετακινούμενοι σε άλλες περιοχές είτε δεν έχουν αποφασίσει να εμβολιαστούν, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας από την Κρήτη όπου πραγματοποιεί επίσκεψη σε μονάδες υγείας. Για παράδειγμα, θα μπορούν να οργανωθούν εμβολιασμοί σε περιφερειακά ή αγροτικά ιατρεία, σε πνευματικά κέντρα και γενικώς σε κτήρια που θα πληρούν τις κατάλληλες προδιαγραφές και θα υποδεικνύουν οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.

«Έχουμε επαφή με δημάρχους απομακρυσμένων δήμων που θα διαμορφώσουν αρχικά λίστες με τον πληθυσμό που θέλει να εμβολιαστεί, θα εφοδιάζουμε με εμβόλια και θα γίνεται εκεί ο εμβολιασμός» δήλωσε σχετικά ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, διευκρινίζοντας πως ο κατ’ οίκον εμβολιασμός «είναι ένα ξεχωριστό πρόγραμμα που ψηφίστηκε χθες και το κάλεσμα στους γιατρούς θα γίνει μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα».

Αναφορικά με τον κατ’ οίκον εμβολιασμό με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson&Johnson που αναμένεται να εκκινήσει μέσα στις επόμενες ημέρες για άτομα με βαριές αναπηρίες, μόνιμο κλινοστατισμό, βαριά νοητική ή ψυχική νόσο, υπενθυμίζεται ότι θα είναι δωρεάν για τους πολίτες, οι οποίοι θα μπορούν να καλούν τους ιδιώτες ιατρούς στο σπίτι τους ή να μεταβαίνουν στα ιατρεία τους.

Τέλος, για το φλέγον ζήτημα εμβολιασμών ανηλίκων 15-17 ετών από τον γενικό πληθυσμό, ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμών, κ. Γιώργος Χρούσος, δήλωσε χθες ότι θα ξεκινήσει άμεσα και πιθανότατα μέσα στον Ιούλιο.