Κορωνοϊός: Συναγερμός για το νέο στέλεχος του ιού που βρέθηκε την Αθήνα

Μια νέα μετάλλαξη κορωνοϊού βρέθηκε στην Αθήνα, καθώς όπως φαίνεται πρόκειται για συνδυασμός της βρετανικής μετάλλαξης με τη νοτιοαφρικανική και τη βραζιλιάνικη.

Την είδηση επιβεβαίωσε στο CNN Greece ο πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών Δημήτρης Θάνος, κάνοντας λόγο για ένα εξαιρετικά μεταδοτικό στέλεχος, τα οποίο διατηρεί τη βρετανική μετάλλαξη αλλά είναι ανθεκτικότερο σε αντισώματα.

«Απαιτείται μεγάλη προσοχή επομένως», όπως σημειώνει ο κ. Θάνος, συστήνοντας να φοράμε διαρκώς τη μάσκα μας.

Όσον αφορά την προστασία μας από τον εμβολιασμό, ο κ. Θάνος, υπογραμμίζει ότι όλα τα εμβόλια κατά της COVID – 19 καλύπτουν τη βρετανική μετάλλαξη, ωστόσο η αντίδραση των εμβολίων στις άλλες δύο μεταλλάξεις, είναι πολύ μικρότερη.

Σε ερώτηση πώς βλέπει τις επόμενες ημέρες να εξελίσσονται με αφορμή το νέο μεταλλαγμένο στέλεχος, ο κ. Θάνος, αναφέρει ότι σίγουρα απαιτούνται περισσότερες αναλύσεις στον πληθυσμό.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί 2.589 κρούσματα με μεταλλάξεις κορονοϊού. Το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών διεξάγει ελέγχους σε παλαιότερα δείγματα διαπίστωσε ότι η βρετανική μετάλλαξη βρίσκεται στη χώρα μας από τα τέλη του Δεκεμβρίου του 2020.