Κορωνοϊός: Τρίτη δόση εμβολίου για να «οχυρωθούν» τα Χριστούγεννα

Η πλατφόρμα για την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού είναι πλέον ανοιχτή για όλους τους ενήλικες πολίτες, μετά την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να μειώσει στους τρεις μήνες (σ.σ. από έξι που ήταν αρχικά) το διάστημα που μεσολαβεί από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού μέχρι την επαναληπτική δόση.

Το διάστημα τριών μηνών -ως σύσταση- ισχύει και για όσους έχουν νοσήσει, ενώ για όσους έχουν κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson’s and Johnson’s, η αναμνηστική δόση θα γίνεται στους δύο μήνες, όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών επέλεξε να ακολουθήσει το μοντέλο της Αγγλίας, αναφορικά με την τρίτη δόση, καθώς η νέα μετάλλαξη Όμικρον έθεσε σε συναγερμό την επιστημονική κοινότητα. Παράλληλα, υπάρχουν οι εκτίμησεις και οι ελπίδες ότι η τρίτη δόση θα αποτελέσει το… οχυρό για τα Χριστούγεννα, καθώς την περίοδο των γιορτών είναι πολύ συχνές οι συγκεντρώσεις στα σπίτια και οι συναναστροφές με ανθρώπους εκτός της… φούσκας μας.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Νίκο Ευαγγελάτο και την εκπομπή “Live News”¨ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας, βρισκόμαστε στην κορύφωση της πανδημίας και οι σκληροί δείκτες θανάτων και διασωληνωμένων αναμένεται να αρχίσουν να μειώνονται κοντά στις 20 Δεκεμβρίου.

«Δυστυχώς είναι προεξοφλημένοι οι αριθμοί αυτοί που βλέπουμε από τη προηγούμενη συμπεριφορά των κρουσμάτων τα οποία εν τέλει καθορίζουν και τους θανάτους. Τώρα τρέχουμε τους θανάτους που είχαμε δουλέψει πριν από δύο εβδομάδες», είπε.

Ως προς τους θανάτους, ελπίζει πως δεν θα υπάρξουν πολλές φορές που θα ξεπεραστεί το νούμερο των 100, ενώ αυτή η εβδομάδα θα κλείσει με 500 κρούσματα κατά μέσο όρο την ημέρα λιγότερα από την προηγούμενη εβδομάδα.

«Είμαστε στην κορύφωση κι αν όλα επιβεβαιωθούν, τότε τις επόμενες ημέρες θα συνεχίζει να αχνοφαίνεται μία υποστροφή των κρουσμάτων η οποία θα ακολουθηθεί μετά από 15 ημέρες με μία σταθεροποίηση και μείωση των θανάτων και των διασωληνωμένων», κατέληξε.