Κορωνοϊός: Υποχωρεί από την χώρα

Σταθερή είναι η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας έκθεσης του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και σύμμαχο τον καλό καιρό που, όπως είχε εξηγήσει την περασμένη εβδομάδα ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, μειώνει τη διασπορά του κορωνοϊού κατά 20%.

Από τα πλέον αισιόδοξα στοιχεία στις εκθέσεις του ΕΟΔΥ είναι η πτωτική τάση στους σκληρούς δείκτες της επιδημίας, όπως ο αριθμός των διασωληνωμένων. Τις τελευταίες εβδομάδες ο δείκτης μειώνεται κατά 69 ασθενείς μέσο όρο ανά εβδομάδα, φτάνοντας σήμερα τους 476 από 486. Αναφορικά με τους θανάτους σήμερα, άλλοι 39 συνάνθρωποί μας έχασαν τη μάχη με τον κορωνοϊό.

Η επιδημία παρουσιάζει σταθεροποιητικές ή πτωτικές τάσεις σε όλη τη χώρα, ανέφερε χθες ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, κάτι που επιβεβαιώνουν και τα σημερινά 1.239 νέα κρούσματα, λιγότερα από χθες επί περισσότερων όμως τεστ -46.251 έναντι 45.184-, με τα 590 μόλις στην Αττική.

Πέρα από το τριψήφιο του Κέντρου της Αθήνας (185) και της Θεσσαλονίκης (148), σε όλη τη χώρα σημειώνονται χαμηλά διψήφια, με την αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού κάτω από 20 για όλες τις περιφερειακές ενότητες πλην της Τήνου (23,16) και της Νάξου (43,19).

Ακόμη και σε περιφέρειες όπου η επιδημία επιμένει, όπως το λεκανοπέδιο, το σύστημα υγείας δείχνει να μην επιβαρύνεται αλλά να αποσυμπιέζεται έστω και αργά. Το περασμένο 24ωρο καταγράφηκαν 165 νέες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία, με τις μισές στα νοσοκομεία της Αττικής. Συνολικά πλέον στα νοσοκομεία οι ασθενείς με λοίμωξη covid-19 είναι 2.344, με το 1/3 αυτών να νοσηλεύονται σε Μονάδες.