Κρήτη: Περισσότερα από 50 τα κρούσματα κορωνοϊού στο ΠΑΓΝΗ

Στοχευμένα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, ζήτησε ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ηρακλείου Γιώργος Κωστάκης, μετά την διασπορά που σημειώθηκε στο ΠΑΓΝΗ.

Μιλώντας στον ΣKAΪ Κρήτης 92,1 ο κ. Κωστάκης, σημείωσε πως έχουν εντοπιστεί και άλλα κρούσματα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

«Έχουν ανιχνευτεί περισσότερα κρούσματα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου και αυτό οφείλεται και στην αύξηση των διαγνωστικών τεστ που πραγματοποιούνται. Πλέον τα κρούσματα ξεπερνούν τα 50. Έπρεπε να ληφθούν συγκεκριμένα και στοχευμένα μέτρα για να ελεγχθεί η διασπορά στα νοσηλευτικά ιδρύματα»,δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κωστάκης.

Αναφερόμενος στα μέτρα περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού, ο ίδιος τόνισε πως θα έπρεπε να είχαν ληφθεί πριν γίνει η εξάπλωσή του.

«Κατανοούμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει 100% αποστείρωση των νοσοκομείων. Έπρεπε όμως να δρομολογηθεί η διενέργεια rapid test ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε όλους τους εργαζόμενους στις δομές υγείας, η υποχρεωτικότητα στα δωρεάν τεστ των συνοδών που κρίνονται απαραίτητοι για τη φροντίδα ασθενών και να μην επιφορτίζονται οι γιατροί των κλινικών με τη δειγματοληψία των συνοδών», τόνισε ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ηρακλείου.

Εξάλλου, σε ανακοίνωσή της η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ηρακλείου αναφέρει μεταξύ άλλων πως «αναστάτωση επικρατεί στο ΠΑΓΝΗ λόγω της ενδονοσοκομειακής διασποράς που διαπιστώθηκε τις τελευταίες μέρες. Πάνω από 50 κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε εργαζόμενους, συνοδούς και ασθενείς, που νοσηλεύονταν κυρίως στην Παθολογική, τη Νευρολογική και την Ογκολογική Κλινική. Το αίτημα επιστημόνων, της ΟΕΝΓΕ, της ΕΓΕΣΥΝΗ και άλλων πρωτοβάθμιων σωματείων υγειονομικών για τακτικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλο το προσωπικό των νοσοκομείων, των ΤΟΜΥ και των ΚΥ δεν έχει ικανοποιηθεί. Δεν εφαρμόζεται καν ακόμη η απόφαση του Υπουργού Υγείας (19/3) για «υποχρεωτική διεξαγωγή rapid test δύο φορές την εβδομάδα σε όλο το προσωπικό των μονάδων υγείας του ΕΣΥ που δεν έχει εμβολιαστεί», αφού η κυβέρνηση δεν φρόντισε να εξασφαλίσει επάρκεια σε rapid test».