Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεν θα ξανακλείσει η χώρα για τους ανεμβολίαστους»

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι η χώρα δεν θα ξανακλείσει για να προστατευθούν οι ανεμβολίαστοι πολίτες, έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής». Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντάς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «υγειονομικό σαμποτάζ» στην διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού.

Η απροθυμία για τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού είναι παγκόσμια πραγματικότητα και όχι ελληνική ιδιαιτερότητα, σημειώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην «Καθημερινή της Κυριακής». «Καλούμαστε να απευθυνθούμε στους πιο καχύποπτους οι οποίοι δεν αποτελούν ένα ομοιογενές σύνολο. Υπάρχουν οι φιλοσοφικά αρνητές στο εμβόλιο που είναι πάρα πολύ δύσκολο να πειστούν. Υπάρχει και η εξαιρετικά κατακριτέα κατηγορία των “δεν βαριέσαι, ξέρω ότι δουλεύει, να το κάνουν οι άλλοι, να ξεπεραστεί η πανδημία, έτσι ώστε να μη χρειαστεί να το κάνω εγώ”. Είναι αυτοί που αποκαλούνται free riders ή τζαμπατζήδες» λέει ο πρωθυπουργός. 

«Δεν μπορώ να πιάσω κανέναν από το λαιμό»

Επίσης, παραθέτει ακόμα δεδομένα που δείχνουν ότι το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου μόλις το 1% όσων πέθαναν από κορονοϊό στις ηλικίες των 60-80 ετών ήταν εμβολιασμένοι (22 σε 2.245 θανάτους). Τονίζει όμως ότι «δεν μπορώ να πιάσω κανέναν από το λαιμό. Δεν μπορώ να καταστήσω υποχρεωτικό τον εμβολιασμό» και προσθέτει με έμφαση: «Η χώρα δεν θα ξανακλείσει για να προστατευθούν λίγοι ανεμβολίαστοι και να πληρώσει το μάρμαρο η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού πληθυσμού που είναι εμβολιασμένη».

Τέλος τα οριζόντια μέτρα

Μιλώντας για το ενδεχόμενο να μπαίνουν στους κλειστούς χώρους μόνο εμβολιασμένοι, ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι καμιά χώρα μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει τέτοια απόφαση. «Θεωρούμε ότι συνταγματικά θα ήταν οριακό. Κρίνουμε ότι αυτός είναι ο μέσος δρόμος, στον οποίο πρέπει να κινηθούμε γιατί θα πρέπει και κάποιος ο οποίος είναι ανεμβολίαστος να έχει τη δυνατότητα να διασκεδάσει», είπε. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν θα ληφθούν άλλα οριζόντια μέτρα. Αντίθετα θα επιλέξει την λύση της πειθούς για να πείσει τους ανεμβολίαστους.

«Υγειονομικό σαμποτάζ» από τον ΣΥΡΙΖΑ

Καταφέρεται όμως κατά του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας ευθέως για «υγειονομικό σαμποτάζ με μόνο σκοπό την αποκόμιση πολιτικού οφέλους -το οποίο τελικά απ’ ότι φαίνεται δεν ήρθε κιόλας-, από κόμματα της αντιπολίτευσης, ξεκινώντας από την αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτό είναι ασυγχώρητο για μένα. Ασυγχώρητο».

Freedom Pass και 2 χρόνια διακυβέρνησης

Για το Freedom Pass και τις αιτιάσεις ότι δόθηκε «για να εξαγοράσει η κυβέρνηση τη νεολαία» απαντά: «Πιστεύει κανείς ότι σε δύο χρόνια που θα γίνουν οι εκλογές θα θυμάται η νεολαία ότι δώσαμε 150 ευρώ;».

Σε ερώτημα για τον δικό του απολογισμό για τα δύο χρόνια της κυβερνητικής θητείας, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «πολλά πράγματα πήγαν, τουλάχιστον αυτό το διάστημα, όπως τα είχαμε σχεδιάσει». Αν μπορούσε, όμως, να σβήσει ένα λάθος είναι ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετώπισε το δεύτερο κύμα της πανδημίας, επιβάλλοντας περιοριστικά μέτρα στην Βόρεια Ελλάδα νωρίτερα από όταν το έκανε. «Βλέπαμε τις τάσεις. Είπαμε να περιμένουμε λίγο ακόμη να δούμε αν αυτή τη τάση είχε μόνιμα χαρακτηριστικά. Εκ των υστέρων, έπρεπε να είχαμε κινηθεί νωρίτερα», εξηγεί.