Κύπρος: Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού

Μεγάλη ανησυχία προκαλεί η αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες μέρες στην Κύπρο, και ιδιαίτερα ανάμεσα σε νεαρά άτομα με έντονη κοινωνική δραστηριότητα, που έχει ως αποτέλεσμα την επανεμφάνιση αλυσίδων μετάδοσης με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, αναφέρει σε ανακοίνωση του, το Υπουργείο Υγείας.

Όπως σημειώνεται, σε πολλές περιπτώσεις,πολλά από τα άτομα που εντοπίζονται θετικά στον ιό, δεν συνεργάζονται με την Ομάδα Ιχνηλάτησης, αποκρύβοντας τις στενές επαφές τους ή δηλώνοντας ελλιπή στοιχεία.

Περαιτέρω αναφέρεται, ότι η υπερβολική χαλάρωση σε μερίδα πολιτών, λόγω κυρίως της πανδημικής κόπωσης, οδηγεί σε μερική ή καθόλου εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων. 

Απόρροια αυτού, σημειώνεται, η καταγραφή αλυσίδων που προκύπτουν μετά από κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως γάμους και πάρτι. Διαπιστώνεται επίσης ότι αρκετά άτομα έχουν αυξημένες κοινωνικές επαφές με διαφορετικά άτομα, πολλαπλασιάζοντας τον αριθμό των στενών τους επαφών και τη διασπορά του ιού.

Σύμφωνα με στοιχεία, από την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, εντοπίζεται ότι μόνο το 7% των κρουσμάτων έχει πλήρη εμβολιαστική κάλυψη, ενώ περίπου το 45% των κρουσμάτων είναι άτομα ηλικίας 18-39 ετών.

Επιπλέον, από την ανάλυση των δειγμάτων αστικών λυμάτων στην Λεμεσό και την Λάρνακα, προκύπτει ότι υπάρχουν συγκεντρώσεις θραυσμάτων του RNA του ιού SARS-CoV-2 στα όρια του Μαΐου, έχοντας σημειώσει εκ νέου αύξηση μετά από τις χαμηλές συγκεντρώσεις που καταγράφηκαν στις αρχές Ιουνίου. Η ανάλυση συνεχίζεται ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα ως προς την παραλλαγή του ιού που βρίσκεται στα λύματα, με την πιθανότητα να υπάρχει η ινδική μετάλλαξη να είναι μεγάλη.

Για την αποφυγή οπισθοχώρησης από τα θετικά αποτελέσματα των προηγούμενων εβδομάδων, και με τη ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα», που προκαλεί διπλάσιο κίνδυνο μετάδοσης, λοίμωξης και νοσηλείας, το Κυπριακό Υπουργείο Υγείας συνιστά άμεσα όπως προχωρήσει η εμβολιαστική κάλυψη με έμφαση στις νεαρότερες ηλικίες, που έχουν έντονη κοινωνική δραστηριότητα και συνεπώς μεγαλύτερη έκθεση στον ιό.

Παράλληλα, σημειώνεται, χρειάζεται συλλογική συνεργασία και σοβαρότητα στην τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και των υγειονομικών κατευθυντήριων οδηγιών που ισχύουν σε κάθε χώρο/τομέα. Ο εφησυχασμός οδηγεί σε επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών με αρνητικές επιπτώσεις στους τομείς της οικονομίας, του τουρισμού και των επιχειρήσεων.