Κ. Μητσοτάκης στο CNN: Το επόμενο 48ωρο ανακοινώνουμε μέτρα χαλάρωσης του lockdown

Συνέντευξη στο CNN και τη δημοσιογράφο Τζούλια Τσάτερλεϊ παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, που μίλησε για την πρωτοβουλία του σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναφορικά με το πράσινο πιστοποιητικό.

«Ήμουν ο πρώτος που έθεσε το θέμα του πράσινου πιστοποιητικού πίσω στον Ιανουάριο» είπε ο πρωθυπουργός, που τόνισε πως η πρόταση του συνάντησε αντιδράσεις, ωστόσο σήμερα υιοθετήθηκε από την Κομισιόν. «Είμαι πολύ χαρούμενος που η Κομισιόν υιοθέτησε αυτή τη διαδικασία και παρουσίασε την πρότασή της που θα διευκολύνει τα ταξίδια σημαντικά, κάτι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα η οποία εξαρτάται πολύ από τον τουρισμό» σημείωσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε τον τρόπο που θα λειτουργεί το πράσινο πιστοποιητικό και σημείωσε πως όσο περισσότεροι εμβολιάζονται αναμένει αυτό το πράσινο πιστοποιητικό να κανονικοποιηθεί στα ταξίδια.

Μητσοτάκης: «Ολοι είμαστε κουρασμένοι με τον κορωνοϊό»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε την κόπωση που παρατηρείται στη χώρα από την συνεχιζόμενη επιβολή περιοριστικών μέτρων. «Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, όλοι είναι κουρασμένοι με τον κορωνοϊό. Εμείς περιορίσαμε την οικονομική δραστηριότητα τις τελευταίες 4-5 εβδομάδες καθώς αναμέναμε την έξαρση της πανδημίας η οποία συνέβη στην Ελλάδα» είπε. Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε το σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων με ανακοινώσεις που θα γίνουν μέσα στο επόμενο 48ωρο.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε των επιλογών της κυβέρνησης λέγοντας. «Είμαι απόλυτα βέβαιος πως αν δεν είχαμε λάβει αυτά τα μέτρα θα ήμασταν αντιμέτωποι με μια πολύ χειρότερη κατάσταση σήμερα» είπε και εξέφρασε την πεποίθηση πως η έξαρση που βιώνουμε θα φτάσει στο απόγειό της μέσα στην εβδομάδα.

Η τουριστική κίνηση θα αυξηθεί φέτος το καλοκαίρι
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως αναμένει φέτος το καλοκαίρι η τουριστική κίνηση να αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με το 2020. «Οι περισσότεροι τουρίστες μας έρχονται από το εσωτερικό της ΕΕ, θα πρέπει ως εκ τούτου να διασφαλίσουμε σε ταξιδιώτες από την Ευρώπη να ταξιδεύουν όσο πιο εύκολα γίνεται και χωρίς επιπλέον περιορισμούς» συνέχισε.

Η δημοσιογράφος του CNN ρώτησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και για τις διμερείς συμφωνίες της χώρας στο πεδίο αυτό, με το Ισραήλ και τη Σερβία. «Το Ισραήλ έχει εμβολιάσει περισσότερο από το 60% του πληθυσμού του. Σκοπεύουμε να επεκτείνουμε αντίστοιχες συμφωνίες με άλλες χώρες εκτός ΕΕ» είπε ο πρωθυπουργός.

Σε κάθε περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως πέραν του πράσινου πιστοποιητικού θα κάνει η κυβέρνηση ότι είναι δυνατό ώστε οι επισκέπτες να έρθουν στην Ελλάδα με τον πιο ασφαλή τρόπο. «Θα διασφαλίσουμε πως θα βιώσουν την απόλυτη ελληνική εμπειρία χωρίς συμβιβασμούς, αλλά θα θέτουμε πάντα ως απόλυτη προτεραιότητα την ασφάλειά τους» είπε.


Η συζήτηση περιστράφηκε στη συνέχεια γύρω από το τρίτο κύμα της πανδημίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως αυτή τη στιγμή παρατηρείται στην Ελλάδα μια έξαρση, αυτό που πέρασαν άλλες χώρες νωρίτερα. «Αλλά πιστεύω πως όσο προχωρά ο εμβολιασμός θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τον κορωνοϊό πιο αποτελεσματικά», είπε.

Άλλωστε, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως η χώρα μας παρουσιάζει μια από τις καλύτερες επιδόσεις σε ότι αφορά στον εμβολιαστικό ρυθμό. «Μέσα στον Απρίλιο ελπίζουμε να έχουμε εμβολιάσει όλους τους πολίτες άνω των 60 ετών, αλλά και εκείνους με υποκείμενα νοσήματα. Όταν φτάσουμε σε αυτό το σημείο θα άρουμε σημαντικά την πίεση από τα νοσοκομεία μας» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης που έφερε στο σημείο αυτό το παράδειγμα του Ισραήλ. «Είναι ουσιαστικά ότι συμβαίνει στο Ισραήλ σήμερα. Ο κορωνοϊός είναι παρών, οι πολίτες αρρωσταίνουν, όμως το σύστημα υγείας μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την κατάσταση. Οπότε σε αυτό το σημείο πιστεύω πως θα βρισκόμαστε» σύντομα, είπε.


Η δημοσιογράφος του CNN αναφέρθηκε όμως και σε όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες με το εμβόλιο της AstraZeneca. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως η Ευρώπη πράγματι είναι δυο μήνες πίσω από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία σε επίπεδο εμβολιασμών. «Υπήρξαν καθυστερήσεις που αναγνωρίστηκαν ανοιχτά από την Κομισιόν» είπε.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός τόνισε πως ο EMA ήταν ξεκάθαρος πως τα οφέλη από το εμβόλιο της AstraZeneca υπερτερούν. «Αυτός είναι και ο λόγος που η Ελλάδα είναι μια χώρα που πήγε ενάντια στην τάση και συνεχίσουμε να εμβολιάζουμε με το εμβόλιο της AstraZeneca και αναμένουμε μια απόφαση από τον EMA αύριο. Αν μας πει να αναστείλουμε το πρόγραμμα, φυσικά θα το κάνουμε άμεσα» είπε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα εμφανίστηκε προβληματισμένος ως προς την αντίδραση των χωρών της Ευρώπης απέναντι στο εμβόλιο της AstraZeneca. «Δεν καταλαβαίνω πώς όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, εφόσον εμπιστεύτηκαν τον EMA στην αδειοδότηση του εμβολίου της AstraZeneca, γιατί θα πρέπει οι τωρινές αποφάσεις να λαμβάνονται ξεχωριστά από τις εθνικές επιτροπές» είπε και συνέχισε: «Φυσικά κάθε χώρα είναι υπεύθυνη να αντιμετωπίζει το ζήτημα με τον τρόπο που θεωρεί εκείνη ενδεδειγμένο, αλλά εμείς ευθυγραμμιστήκαμε με τις συστάσεις του EMA».


Όπως είπε άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η κυβέρνηση ενδυνάμωσε σημαντικά το ΕΣΥ, υπερδιπλασίσασε τις ΜΕΘ τον τελευταίο χρόνο, ένα σημαντικό κατόρθωμα για την Ελλάδα. «Αν δείτε όλα τα στατιστικά από την έναρξη, η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη μεταξύ των χωρών με την καλύτερη επίδοση σε ό, τι αφορά τους θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού που είναι η πιο χαρακτηριστική στατιστική αναφορικά με την πανδημία» δήλωσε χαρακτηριστικά.