Λιγότερο άγχος και περισσότερη δημιουργικότητα με 5 πολύτιμα φυτά

Τη Μούσα τους σε μια σανσεβιέρια ή έναν ταπεινό κάκτο μπορούν να αναζητήσουν όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα δημιουργικότητας. Η σύσταση που ακούγεται απλοϊκή, φέρει πλήθος επιστημονικών υπογραφών από μελέτες που έχουν αναδείξει τις ευεργετικές ιδιότητες των φυτών εσωτερικού χώρου στην υγεία και συνολική ευημερία.

Μπορεί η απώθηση εντόμων και η εξυγίανση της ατμόσφαιρας να έρθουν πρώτα στη σκέψη μας αν μας ζητηθούν τα οφέλη των φυτών, η προσθήκη τους όμως στον προσωπικό μας χώρο και δη τον εργασιακό μπορεί να αυξήσει τη δημιουργικότητα κατά 15% και να αμβλύνει τα αρνητικά συναισθήματα και το άγχος, σύμφωνα με μελέτη από το Πανεπιστήμιο Texas A&M. Ακόμη και το μικρό διάλειμμα που θα κάνει ο εργαζόμενος για να ποτίσει τα φυτά, εξηγούν οι ειδικοί, τον αποσυνδέει για λίγο από τις επαγγελματικές υποχρεώσεις στις οποίες θα επιστρέψει κατά το δυνατόν ανανεωμένος ενώ η θέαση του πράσινου χρώματος πριν την εκπόνηση δημιουργικών εργασιών, διατείνεται έρευνα των Πανεπιστημίων Ρότσεστερ και Μονάχου, διευκολύνει τη διεκπεραίωσή τους.

Ακολουθούν πέντε φυτά εσωτερικού χώρου που υπόσχονται μεγαλύτερη δημιουργικότητα και ευημερία:

1. Bonsai

Photo: Sarah Dorweiler / Unsplash

Η φροντίδα των φυτών bonsai αποτελεί από μόνη της μια άσκηση δημιουργικότητας και ευρηματικότητας, τα ευεργετικά αποτελέσματα της οποίας θα μετατοπιστούν και στα εργασιακά σας αν επιλέξετε να τοποθετήσετε το φυτό στο γραφείο σας. Τα φυτά μινιατούρες έχουν επιλέον συσχετιστεί με λιγότερο άγχος, περισσότερη συγκέντρωση και υπομονή και προαγωγή της ενσυνειδητότητας και αυτο-έκφρασης.

2. Πόθος

Photo: Severin Candrian / Unsplash

Ο πόθος είναι ανθεκτικός μπορεί να «συγχωρέσει» την έλλειψη φροντίδας. Ως εκ τούτου συστήνεται σε κάθε αρχάριο και, κυρίως, πολυάσχολο επιθυμεί μια πηγή έμπνευσης στο χώρο εργασίας. Επιλέξτε τον πόθο και φιλτράρετε επιπλέον τον αέρα από τους βλαπτικούς παράγοντες φορμαλδεΰδη, βενζόλιο και μονοξείδιο του άνθρακα, κερδίστε όμως και επιπλέον ηρεμία αγγίζοντας τα φύλλας του, όπως έδειξε ιαπωνική μελέτη.

3. Σανσεβιέρια

Photo: Kara Eads / Unsplash

Υπάρχει στα περισσότερα γραφεία και σπίτια και, όχι τυχαία, προτείνεται ως αναπόσπαστο κομμάτι του υπνοδωματίου αφού αποτελεί ασύγκριτη πηγή οξυγόνου καθώς είναι από τα λίγα φυτά που εξακολουθούν να το παράγουν και κατά τη διάρκεια της νύχτας. Είναι αποτελεσματικό φίλτρο του ατμοσφαιρικού αέρα και ιδανική επιλογή για όσους τους βρίσκουν στο γραφείο τα μεσάνυχτα.

4. Λεβάντα

Photo: Olga Tutunaru / Unsplash

Η λεβάντα έχει αξιοποιηθεί εδώ και αιώνες για την κατάκτηση ευημερίας και αναζωογόνησης, ενώ πρωταγωνιστεί στις συνεδρίες αρωματοθεραπείας. Χάρη στην ιδιότητά της να ηρεμεί, να ανακουφίζει από πονοκέφαλο, άγχος, νευρικότητα αλλά και διαταραχές του ύπνου, ανοίγει το μονοπάτι προς την επίτευξη μεγαλύτερης δημιουργικότητας.

5. Χλωρόφυτο

Photo: Lucian Alexe / Unsplash

Η παράδοση διάφορων πολιτισμών ήθελε το χλωρόφυτο στην κρεβατοκάμαρα να συμβάλλει στη γονιμότητα, καθώς και στη μεγαλύτερη αφθονία και ευημερία αν βρισκόταν στην κουζίνα. Σήμερα, εντοπίζεται σε πλήθος εργασιακών χώρων χάρη στην ικανότητά του να εξυγιαίνει τον ατμοσφαιρικό αέρα, απομακρύνοντας έως το 95% των επιβλαβών παραγόντων. Ένα ακόμα ενδιαφέρον εύρημα για το φυτό είναι η αγχολυτική του δράση σε νοσηλευόμενους ασθενείς, όπως έδειξε μελέτη του 2009.