Λινού για ευλογιά των πιθήκων: «To εμβόλιο φαίνεται ότι αφήνει ισόβια ανοσία»

«Με προσοχή και σύνεση θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η ευλογιά των πιθήκων», σύμφωνα με την καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.

Η διασπορά των περιστατικών που νοσούν από την ευλογιά των πιθήκων αυξάνεται ανά τον κόσμο, ενώ είναι άγνωστη ακόμα η μεταδοτικότητα του. Ωστόσο η κ. Λινού μίλησε για τον ιό και ξεκαθάρισε πώς δεν «πρόκειται για επιδημία, αλλά για κρούσματα σε πάρα πολλές χώρες» και υποστήριξε ότι «χρειάζεται προσοχή και σύνεση».

Παράλληλα, η κ. Λινού σημείωσε ότι «επικρατεί ανησυχία γιατί είναι μια νόσος ενδημική σε αφρικανικές χώρες και τώρα παρουσιάζεται σε χώρες που δεν υπήρχαν κρούσματα. Αυτό οφείλεται, μεταξύ άλλων, στο γεγονός ότι έχει αλλάξει το κλίμα, όπως και η σχέση μας με την άγρια ζωή αρχικά».

«Είναι ευλογιά των τρωκτικών, που πέρασε στους πίθηκους»

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι «δεν είναι ευλογιά των πιθήκων, αλλά ευλογιά των τρωκτικών η οποία πέρασε στους πίθηκους. Πλέον, ερχόμαστε σε επαφή με περισσότερα ζώα, καθώς και με παράξενο εμπόριο, κάτι που βοήθησε η νόσος να περάσει και στον άνθρωπο».

Η κ. Λινού ανέφερε επίσης ότι «το ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων δεν έχει αλλάξει λόγω κορωνοϊού, αλλά επαφές με νοσούντες και με ζώα έφεραν τα κρούσματα», ενώ εξήγησε ότι «πριν το 2000 οι ειδικοί ανησυχούσαν για επανεμφάνιση τέτοιων νοσημάτων».

«Εμβόλια από τις ΗΠΑ»

Τέλος, αναφορικά με το εμβόλιο της ευλογιάς που γινόταν μέχρι το 1980, η κ. Λινού υπογράμμισε ότι όσοι το έχουν κάνει προστατεύονται και κατά της ευλογιάς των πιθήκων.

Όπως είπε «δεν έχουμε πλήρη ανοσία, αλλά φαίνεται ότι προστατεύει», προσθέτοντας ότι «θα ήταν φρόνιμο η Ελλάδα να προμηθευτεί εμβόλια από τις ΗΠΑ».