Λινού: Να μην κάνουν το εμβόλιο της Johnson&Johnson οι γυναίκες κάτω των 50 ετών

Ανήσυχη για το γεγονός ότι στις γυναίκες κάτω των 50 ετών προτείνεται ως εναλλακτικό εμβόλιο από αυτό της Astrazeneca το εμβόλιο της Johnson&Johnson εμφανίστηκε η Αθηνά Λινού.

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας συνέστησε, μάλιστα, στις γυναίκες αυτές να κάνουν εμβόλια mRNA.

Η ίδια χαρακτήρισε «λογικό» το να ανησυχεί ο κόσμος για το εμβόλιο της AstraZeneca ξεκαθαρίζοντας, όμως, ότι «όπου κι αν χρησιμοποιήθηκε το AstraZeneca , υπήρχαν πάντα λίγα θρομβοεμβολικά επεισόδια, όμως πουθενά δεν υπήρξε τέτοιο επεισόδιο μετά τη δεύτερη δόση».

Στην ερώτηση, δε, για το αν θα συμβούλευε ασθενή της που έχει κάνει την πρώτη δόση του AstraZeneca να κάνει και τη δεύτερη, απάντησε πως «θα έλεγα αυτό που ξέρω: αν δεν είχατε πρόβλημα στην 1η δόση, η πιθανότητα να έχετε στη 2η είναι 1 στο 1 εκατομμύριο».

Η ίδια, ωστόσο, χαρακτήρισε «λάθος» το ότι δεν δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να επιλέξουν άλλο σκεύασμα για τη δεύτερη δόση τους εξηγώντας ότι δεν υπάρχει «επαρκής πληροφορία κι αυτό γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες για το πόσο αποτελεσματική είναι η μίξη».

Όσο για το ότι είχε εξ αρχής πει και συμβουλέψει τις γυναίκες νεότερης ηλικίας να μην κάνουν το AstraZeneca, εξήγησε ότι, το έκανε γιατί «υπήρχαν τα δεδομένα, τα οποία δεν έλεγαν ότι κινδυνεύει όποιος το κάνει, αλλά το ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος στις νέες γυναίκες».