Μέρκελ: Πανευρωπαϊκή καραντίνα για τους ταξιδιώτες από την Βρετανία

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, όπως δήλωσε στην Μπούντεσταγκ – την γερμανική Κάτω Βουλή θέλει να γίνει πανευρωπαϊκή για όλες τις αφίξεις από την Βρετανία , όπως ισχύει ήδη στην Γερμανία.

«Στην χώρα μας, αν έρχεσαι από τη Μεγάλη Βρετανία, υποχρεούσαι να μπεις σε καραντίνα», είπε η Μέρκελ. «Αυτό όμως δεν ισχύει σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – και θα ήθελα να ισχύσει», είπε η καγκελάριος, ζητώντας καλύτερη ευρωπαϊκή συνεργασία

Η καγκελάριος προσδιόρισε ως σημαντικότερο παράγοντα ανησυχίας τα υψηλά επίπεδα καταγραφής της λεγόμενης «ινδικής μετάλλαξης» του κορωνοϊού. Μάλιστα, η Μέρκελ επέκρινε την κίνηση της πορτογαλικής κυβέρνησης να ανοίξει τα σύνορά της για τους Βρετανούς τουρίστεςχωρίς όρους, παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη τείνει να κυριαρχήσει στην Βρετανία.

Σημειώνεται ότι οι έως τώρα έρευνες δείχνουν ότι τόσο το εμβόλιο της Pfizer-BioNtech όσο και το εμβόλιο της AstraZeneca αντιμετωπίζουν με επιτυχία την συγκεκριμένη μετάλλαξη, ωστόσο άλλες μελέτες δείχνουν ότι η«ινδική» παραλλαγή του ιού είναι πολύ πιο μεταδοτική.

Σε ό,τι αφορά την χώρα μας, παραμένει , όπως είναι γνωστό, στην «πορτοκαλί» λίστα της Βρετανίας – κάτι που σημαίνει ότι κατά την επιστροφή τους, οι Βρετανοί τουρίστες υποχρεούνται σε 10ήμερη καραντίνα – παρά το γεγονός ότι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας βαίνει συνεχώς βελτιούμενη