Μαρία Θεοδωρίδου: Ένα περιστατικό θρόμβωσης ανά 100.000 δόσεις εμβολίου AstraZeneca

Ένα περιστατικό θρόμβωσης ή θρομβοπενίας μετά από εμβόλιο της AstraZeneca ανά 100.000 δόσεις τόνισε πως οφείλεται στο εμβόλιο της εταιρίας η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Σημειώνεται ότι στη χώρα μας έγιναν πάνω από 380.000 δόσεις και έχει αναφερθεί ως ενδεχόμενα σχετιζόμενη με τον εμβολιασμό, μία περίπτωση.

«Δεν υπάρχει τεκμηριωμένη συσχέτιση εμβολιασμών με εκδήλωση θρόμβωσης ή θρομβοπενίας», είπε η κ. Θεοδωρίδου αναφερόμενη στα περιστατικά θρομβώσεων μετά από εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca.

Η ίδια υποστήριξε πως έχει τεκμηριωθεί ότι ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης αυξάνεται ανάλογα με την ηλικία, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στο πόρισμα του ΕΜΑ, την περασμένη εβδομάδα, σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Επανέλαβε η κ. Θεοδωρίδου ότι σύμφωνα με την σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν με τα εμβόλια όλων των εταιρειών στην Ελλάδα.

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής εμβολιασμών, τόνισε ότι στο emvolio.gov.gr υπάρχουν οδηγίες για την έγκαιρη διάγνωση των συμπτωμάτων αυτών και την αντιμετώπισή τους. Δεν συνίσταται κάποια ιδιαίτερη αγωγή σε άτομα που πρόκειται να εμβολιαστούν.

«Οι αντιδράσεις αυτές αφορούν μόνο το εμβόλιο της AstraZeneca και κανένα άλλο εμβόλιο. Είδαμε μία σημαντική μείωση εμβολίων σε παιδιά και εφήβους. Πρέπει να καλυφθεί αυτό το κενό, για να μην έχουμε επανεμφάνιση των νόσων αυτών και εν μέσω πανδημίας. Έχει ήδη ανοίξει η έρευνα σε όλες τις εταιρείες για τον εμβολιασμό παιδιών άνω των 16», είπε η κ. Θεοδωρίδου.