«Μαύρη» πρόβλεψη Τζανάκη: Μέχρι 2.700 νέους θανάτους έως τα Χριστούγεννα – Να δραστηριοποιηθεί η Εκκλησία στους εμβολιασμούς

Ο κ. Τζανάκης πρότεινε η ΗΔΙΚΑ να βρει τους ανεμβολίαστους και να πάνε πόρτα – πόρτα, τουλάχιστον στους ηλικιωμένους, για να συζητήσουν μαζί τους.

Έως τα Χριστούγεννα θα έχουμε επιπλέον 2.500 – 2.700 θανάτους από κορωνοϊό εκτίμησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Νίκος Τζανάκης. 

Μιλώντας για το τείχος ανοσίας στην κοινότητα, ο κ. Τζανάκης επισήμανε ότι «από προσομοιώσεις που έχουμε κάνει στο δικό μας παρατηρητήριο πρέπει να φτάσουμε στο 70 με 75% επί του πληθυσμού». «Πρέπει να εμβολιαστούν ένα εκατομμύριο άνθρωποι, είναι πάρα πολύ δύσκολο, αλλά γίνεται» τόνισε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Η χώρα έχει εμβολιαστικό οργανισμό που μπορεί να εμβολιάζει 120.000 ανθρώπους την ήμερα», υπογράμμισε. 
«Περίπου το 60% των Περιφερειακών Ενοτήτων  είναι κάτω από το μέσο όρο της Ελλάδας σε εμβολιασμό, κάτω από 50% είναι η Φθιώτιδα (49%) και τα Τρίκαλα στο 50,6%», δήλωσε.

Πρότεινε η ΗΔΙΚΑ να βρει τους ανεμβολίαστους και να πάνε πόρτα – πόρτα, τουλάχιστον στους ηλικιωμένους, για να συζητήσουν μαζί τους. Ζήτησε περαιτέρω δραστηριοποίηση της Εκκλησίας λόγω του κυρούς και του ρόλου της.
«Υπάρχουν μοναστήρια χωρίς εμβολιασμούς και εναντίον των εμβολιασμών και μπαινοβγαίνει κόσμος» κατήγγειλε. 
Ο Νίκος Τζανάκης, διευκρίνισε ότι είχαμε 23 νεκρούς κατά μέσο όρο σε αυτό το κύμα από 48 στο προηγούμενο, λόγω των εμβολιασμών. 

Ανησυχία για το άνοιγμα στη Β. Ελλάδα 

Από πλευράς του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ, Γιάννης Κιουμής εξέφρασε ανησυχία για τη χρονική στιγμή του ανοίγματος των κέντρων διασκέδασης που έγινε το περασμένο Σάββατο, ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα

«Η πανδημία στη Β. Ελλάδα είναι σε εξέλιξη, δεν έχουμε σημεία κάμψης, η πίεση της πανδημίας στις μονάδες εντατικής θεραπείας είναι σε σχεδόν απόλυτη πληρότητα, κι οι άνθρωποι που έχουν άλλες παθήσεις έχουν κι αυτοί δικαιώματα στη ζωή. Δεν μπορεί να δοθεί το 100% των ΜΕΘ στον κορωνοϊό», υπογράμμισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ. 
Ο Γιάννης Κιουμής πρότεινε να δραστηριοποιηθούν υπέρ του εμβολιασμού καλλιτέχνες, επαγγελματικές ομάδες όπως πυροσβέστες, αθλητικές ομάδες, που ασκούν μεγαλύτερη επίδραση στον πληθυσμό.