«Μαύρη» Τρίτη με 6.000 κρούσματα – Εφιαλτικά σενάρια για 10.000 κρούσματα μέχρι τα μέσα του μήνα

Στην σημερινή σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αναμένεται να κλειδώσουν οι νέες παρεμβάσεις που θα ανακόψουν την ιλιγγιώδη πορεία του κορωνοϊού.

Κόκκινος συναγερμός σήμανε από χθες σε κυβέρνηση και επιστήμονες εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες σήμερα αναμένεται να καταγραφεί νέο αρνητικό ρεκόρ με τον αριθμό των κρουσμάτων να φτάνει τις 6.000. 

Από χθες το πρωί κυβέρνηση και επιστήμονες πραγματοποιούν ευρείες συσκέψεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία η οποία δείχνει για ακόμη μια φορά το σκληρό της πρόσωπο. Η Βόρεια Ελλάδα αποτελεί τον «πονοκέφαλο» των αρχών καθώς η κατάσταση που επικρατεί έχει αρχίσει να αποτυπώνεται στο ΕΣΥ. 

Στην σημερινή σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αναμένεται να κλειδώσουν οι νέες παρεμβάσεις που θα ανακόψουν την ιλιγγιώδη πορεία του κορωνοϊού. Όπως ανέφερε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, τα μέτρα θα αφορούν κυρίως ανεμβολίαστους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί εισηγούνται την αυστηροποίηση των μέτρων σε μεικτούς χώρους διασκέδασης, κατά προτεραιότητα στις «κόκκινες» περιοχές. Επίσης επί τάπητος έχει τεθεί η αύξηση του αριθμού των rapid test που θα πρέπει να κάνουν οι ανεμβολίαστοι με δικά τους έξοδα κάθε εβδομάδα. Μία σκέψη είναι να απαιτούνται δύο test την εβδομάδα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και τρία test για συγκεκριμένες ομάδες εργαζόμενων. 

Πάνω από 10.000 κρούσματα στα μέσα του Νοέμβρη

Και όλα αυτά εν μέσω των εφιαλτικών προβλέψεων των ειδικών οι οποίοι κάνουν λόγο για 10.000 κρούσματα ημερησίως μέχρι τα μέσα του Νοέμβρη και προτείνουν lockdown σύντομα.

«Εάν στην Ελλάδα συνεχίζουν να χάνουν χρόνο, μέχρι τα Χριστούγεννα θα γίνει και lockdown, και υποχρεωτικός εμβολιασμός και θα προστεθούν μερικές χιλιάδες βαριά ασθενείς με COVID-19 και θα θησαυρίσουν οι μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι υγείας από την περίθαλψη των μη COVID-19 ασθενών», έγραψε σε ανάρτησή του ο καθηγητής Αιματολογίας στην ιατρική σχολή της Σορβόννης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας.

Μιλώντας σήμερα στο Mega, εξήγησε: «Αυτό το είδαμε μαζί για πρώτη φορά την άνοιξη, όταν σας είχα πει ότι έρχεται το 4ο κύμα. Ήταν δεδομένο ότι θα φτάσουμε σε αυτή την κατάσταση. Δεν έγινε τίποτα για να αντιμετωπιστεί. Επιδημιολόγοι από τον Απρίλιο – Μάιο μιλούσαν για 4 κύμα. Στην Ελλάδα είμαστε σε βασική έλλειψη ομογενούς εμβολιασμού σε όλη τη χώρα. Υπάρχει ετερογένεια ανά περιοχή, περιοχές με πολύ χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Στη Γαλλία είμαστε το 86% του πληθυσμού εμβολιασμένο, άνω των 12 ετών. Η ζωή μας είναι κανονική. Το μεγάλο λάθος που έχει γίνει στην Ελλάδα είναι ότι δεν επιτάχυναν τον εμβολιασμό. Είναι πρόβλημα γενικής στρατηγικής».

«Αυτή τη στιγμή βλέπω μόνο δύο δυνατότητες. Ταχύτατα υποχρεωτικός εμβολιασμός τουλάχιστον σε όσους είναι υπάλληλοι του κράτους και lockdown στις “κόκκινες” περιοχές», πρόσθεσε ο ίδιος.

Καλεσμένος στην ίδια εκπομπή, ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, συμφώνησε με τον κ. Γεροτζιάφα.

«Συμφωνώ με τον κ. Γεροτζιάφα περί της ετερογένειας στους εμβολιασμούς γιατί αυτό επιβεβαιώνεται από τις αναλύσεις στα λύματα. Εχτές είχαμε πολύ μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, σε πολύ μικρό αριθμό τεστ. Από αυτά τα 5.500 κρούσματα, περίπου τα 1.000 ήταν στην Αττική. Στην Αττική μέσα σε ένα μήνα είχαμε αύξηση του ιικού φορτίου 100% στα λύματα, δηλαδή διπλασιασμό. Η δυναμική της πανδημίας αυτή τη στιγμή είναι πολύ μεγάλη. Δυστυχώς θα επιβεβαιωθούν διάφορα μοντέλα που δίνουν πολύ ψηλά νούμερα στα κρούσματα. Μπορούμε πολύ εύκολα κάποια στιγμή στα μέσα Νοεμβρίου να φτάσουμε στις 10.000 κρούσματα. Αν δεν υπάρξει κάποιος περιορισμός, αυτό θα συμβεί. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει εμβολιαστική κάλυψη, η δυναμική της πανδημίας θα αυξηθεί», προειδοποίησε ο κ. Θωμαΐδης.

«Νομίζω δεν υπάρχει άλλος τρόπος από την επιμονή στον εμβολιασμό, και την υποχρεωτικότητα, ενώ υπήρχε χρόνος για να καλυφθεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού ειδικά του δημόσιου τομέα, και να πάμε σε αυτούς που φοβούνται για κάποιο λόγο. Αυτοί δεν είναι αρνητές. Νομίζω ότι έχουμε εγκαταλείψει την προσπάθεια να πλησιάσουμε αυτούς τους ανθρώπους», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Στην Αθήνα καταγράφουμε αυτή τη βδομάδα μια αύξηση επιπλέον 15%, και αναμένουμε τις επόμενες ημέρες μία αύξηση της τάξεως του 15-20%. Θα φτάσουμε περίπου τα 1200 κρούσματα στην Αττική μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου. Η επιστήμη είναι ψυχρή. Ή θα γίνει εμβολιασμός, ή θα υπάρχει νόσηση και εισαγωγές στα νοσοκομεία», σημείωσε ο κ. Θωμαΐδης σχετικά με όσα αναμένονται τις επόμενες ημέρες.

«Το κράτος έχει τους μηχανισμούς για να καταστείλει διάφορα κινήματα. Δεν θα συζητήσουμε για το πώς θα κατασταλεί ένα κίνημα ανθρώπων που σαφέστατα καθοδηγούνται από σκοτεινά κέντρα. Γνωρίζω από συναδέλφους πως υπάρχουν άνθρωποι που πάνε στα εμβολιαστικά κέντρα, και κάποιοι γιατροί τους λένε να μην κάνουν εμβόλιο. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο η εμβολιαστική εκστρατεία δεν έγινε σωστά, αλλά ούτε η εκπαίδευση και ενημέρωση των γιατρών», είπε από την πλευρά του ο κ. Γεροτζιάφας.

«Στη Γαλλία τα αντιεμβολιαστικά κινήματα ξέρουμε ότι χρηματοδοτούνται από την ακροδεξιά ή από αντιδραστικούς κύκλους στη Ρωσία. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα χωρίς χρηματοδοτήσεις. Στη Γαλλία συνελήφθη ηγέτης των αντιεμβολιαστών που ετοίμαζε πραξικόπημα, ποντάροντας στην ιστορία της ατομικής ελευθερίας. Από κάπου χρηματοδοτούνται, δωρεάν δεν γίνονται αυτές οι δουλειές», πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.

«Πρέπει να γίνει lockdown γρήγορα, υποχρεωτικός εμβολιασμός τουλάχιστον στο δημόσιο για να χαλαρώσει η κοινωνία και να λειτουργήσουμε καλά μετά από δύο μήνες», κατέληξε ο κ. Γεροτζιάφας.