Μετάλλαξη κορωνοϊού εξαπλώθηκε σε γηροκομείο των ΗΠΑ – Είχε εμβολιαστεί το 90%

Έκρηξη παρουσίασαν τα κρούσματα κορονοϊού τον Μάρτιο σε γηροκομείο στις ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι περισσότερο από το 90% των ενοίκων του ήταν εμβολιασμένοι. Η διασπορά, όπως αποκάλυψε έρευνα των Κέντρων Πρόληψης και Αντιμετώπισης Ασθενειών (CDC), προσκλήθηκε από ένα μη εμβολιασμένο μέλος του προσωπικού μολύνθηκε από μία μετάλλαξη του ιού.

Ο κορονοϊός στη συνέχεια εξαπλώθηκε στο γηροκομείο στο Κεντάκι μολύνοντας 44 ανθρώπους, 24 ενοίκους και 20 μέλη του προσωπικού. Σύμφωνα με τα CDC, 18 ένοικοι και 4 μέλη του προσωπικού είχαν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer. Η μελέτη αυτή αποδεικνύει τα όρια του εμβολιασμού ως μοναδική στρατηγική αντιμετώπισης του κορονοϊού, κυρίως κατά των μεταλλάξεων.

Αν και είναι «ζωτικής σημασίας», ο εμβολιασμός θα πρέπει να συνοδεύεται από «συνεχή προσοχή στην πρόληψη των μολύνσεων και πρακτικές ελέγχου», υπογραμμίζουν οι συντάκτες της έρευνας, οι οποίοι αναφέρονται συγκεκριμένα στο πλύσιμο των χεριών, τη συνεχή διεξαγωγή διαγνωστικών τεστ για να εντοπίζονται κρούσματα κορονοϊού, την καραντίνα των ασθενών και των επαφών τους και αυτά «ανεξαρτήτως εμβολιασμού».

Η μελέτη των CDC ασχολήθηκε και με το πόσο ευάλωτα είναι τα άτομα που μολύνονται από τον κορονοϊό ανάλογα με το αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι.

Μεταξύ των ενοίκων του γηροκομείου που μολύνθηκαν από το παραλλαγμένο στέλεχος μόνο το ένα τρίτο των εμβολιασμένων παρουσίασε συμπτώματα, έναντι του 83% των μη εμβολιασμένων. Και μόνο το 11% των εμβολιασμένων χρειάστηκε να διακομιστούν σε νοσοκομείο, έναντι των δύο τρίτων των μη εμβολιασμένων.

Τέλος μόνο ένας εμβολιασμένος ένοικος από τους 18 που μολύνθηκαν πέθανε. Μεταξύ των έξι μη εμβολιασμένων δύο υπέκυψαν στην covid-19.

«Για να προστατεύσουμε τους ενοίκους των οίκων ευγηρίας είναι απαραίτητο το προσωπικό τους όπως και οι ένοικοι να είναι εμβολιασμένοι», υπογραμμίζουν οι συντάκτες της έρευνας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ