Μετάλλαξη κορωνοϊού: 2.000 νεκροί στην Ινδία από την νέα μετάλλαξη

Πάνω από 2.000 είναι οι νεκροί στην Ινδία το τελευταίο 24ωρο από την νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, σύμφωνα με τον ημερήσια απολογισμό της χώρας μέχρι σήμερα, με βάση δεδομένα του υπουργείου Υγείας την Τετάρτη.

Ρεκόρ καταγράφηκε και στα κρούσματα, τα οποία αυξήθηκαν κατά 295.041 μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, με βάση τα δεδομένα αυτά. Οι συνολικοί θάνατοι έφτασαν τους 182.553.

Το σύνολο των κρουσμάτων στην Ινδία είναι στα 15,6 εκατομμύρια, με περισσότερα να έχουν αναφερθεί μόνο στις ΗΠΑ, που έχουν πάνω από 31 εκατομμύρια.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, η χώρα έχει ενταχθεί σε μια «κόκκινη λίστα», με χώρες από όπου απαγορεύεται το ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω φόβων για μια νέα παραλλαγή.

Από τα ξημερώματα της 23 Απριλίου, θα απαγορεύεται η είσοδος στους περισσότερους που έχουν ταξιδέψει από την Ινδία μέσα στις τελευταίες 10 ημέρες.

Σημειώνεται ότι οι κάτοχοι βρετανικών ή ιρλανδικών διαβατηρίων, ή άνθρωποι με άδεια διαμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα επιτραπεί να μπουν, αλλά θα τεθούν σε καραντίνα σε ξενοδοχεία που έχουν οριστεί από την κυβέρνηση για 10 ημέρες.

Ο Ματ Χάνκοκ είπε ότι έχουν βρεθεί 103 κρούσματα της ινδικής παραλλαγής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε δήλωσή του στη Βουλή των κοινοτήτων τη Δευτέρα, ο υπουργός Υγείας είπε ότι η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων της νέας παραλλαγής (Β.1.617) έχει συνδεθεί με διεθνή ταξίδια.

Όπως είπε, δείγματα έχουν αναλυθεί για να διαπιστωθεί εάν η νέα παραλλαγή έχει «ανησυχητικά χαρακτηριστικά», όπως υψηλότερη μεταδοτικότητα ή αντοχή σε εμβόλια.

Αξιωματούχοι της Υγείας έχουν πει ότι η νέα αυτή παραλλαγή, που εντοπίστηκε πρώτα στην Ινδία, έχει κάποιες γενετικές αλλαγές που προκαλούν προβληματισμό και χρήζουν διερεύνησης.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ακύρωσε ένα προσχεδιασμένο ταξίδι στη χώρα, που θα λάμβανε χώρα στις 26 Απριλίου, εν μέσω αύξησης των κρουσμάτων εκεί.

Η Ινδία αναφέρει πάνω από 200.000 κρούσματα ημερησίως από τις 15 Απριλίου. Το Νέο Δελχί ανακοίνωσε lockdown μιας εβδομάδας αφού η έξαρση των κρουσμάτων είχε ως αποτέλεσμα να «γονατίσει» το σύστημα υγείας. Τα αποτεφρωτήρια σε κάποιες περιοχές δουλεύουν υπερωρίες, καίγοντας σωρούς πτωμάτων, καθώς οι αριθμοί των νεκρών αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς.

Οι γιατροί στο Νέο Δελχί λένε πως τα 2/3 των νέων ασθενών είναι κάτω των 25, ενώ στο Μουμπάι έχουν αναφερθεί περιπτώσεις παιδιών 12-15 ετών.

Στο Γκουχαράτ, αποτεφρωτήρια σε Σουράτ, Ρατζκότ, Τζαμναγκάρ και Αχμενταμπάντ λειτουργούν σε πυρετώδεις ρυθμούς, καθώς έχουν τριπλάσια με τετραπλάσια περισσότερα πτώματα να κάψουν από ό,τι συνήθως.