Μετάλλαξη Όμικρον: Δυο ύποπτα κρούσματα εξετάζονται στην Αθήνα

Μετά την Κρήτη η μετάλλαξη Όμικρον ενδέχεται να βρίσκεται και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας καθώς σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας εξετάζονται δυο ύποπτα κρούσματα στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το όσα δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης τα κρούσματα αυτά δεν σχετίζονται με αυτό της Κρήτης ενώ οι έλεγχοι γίνονται στα εργαστήρια του ιδρύματος ιατροβιολογικών ερευνών και υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να έχουν μολυνθεί με τη μετάλλαξη Όμικρον.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr τα ύποπτα κρούσματα δεν έχουν ανιχνευθεί στην κοινότητα αλλά πρόκειται για ταξιδιώτες από χώρες της Αφρικής που μετρούν πολλές μολύνσεις από τη μετάλλαξη Όμικρον. Κάτι που είναι πολύ σημαντικό καθώς τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως τα κρούσματα δεν έχουν βρεθεί από κάποια διασπορά αλλά από ταξιδιώτες που είναι ήδη περιορισμένοι.

«Πέρα από το κρούσμα στην Κρήτη, υπάρχουν ακόμη δύο ύποπτα κρούσματα που εξετάζουμε, άσχετα με το κρούσμα της Κρήτης. Είναι πολίτες που έχουν έρθει από τις συγκεκριμένες χώρες. Είναι δύο πολίτες που βρίσκονται στην Αθήνα εδώ και λίγες ημέρες, έχουν νοσήσει και πλέον παρακολουθούνται στενά για να δούμε εάν νοσούν από την μετάλλαξη δέλτα ή την μετάλλαξη όμικρον. Δείχνουν τα επιπλέον χαρακτηριστικά από τα PCR τεστ ότι ίσως πρόκειται για την μετάλλαξη Όμικρον. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι γίνονται όσα πρέπει για τον εντοπισμό τυχόν κρουσμάτων σε πολίτες που ήρθαν στην Ελλάδα πριν από την λήψη των μέτρων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Ο κ. Πλεύρης έκανε νέα έκκληση προς όλους για εμβολιασμό, ώστε να θωρακιστούν έναντι του κορωνοϊού, λόγω και της έλευσης της μετάλλαξης όμικρον, «η οποία πρέπει να πούμε στους πολίτες ό,τι είναι ήδη στην Ελλάδα, αυτό πρέπει να το αντιληφθούν οι πολίτες. Είναι μια μετάλλαξη του κορωνοϊού, έχουμε δει και από τις προηγούμενες μεταλλάξεις ότι τα εμβόλια παίζουν σημαντικό ρόλο. Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε τα στοιχεία για την επικινδυνότητα και την μεταδοτικότητα αυτής της μετάλλαξης».

«Μεγάλη προσέλευση για τους εμβολιασμούς»
«Η προσέλευση για εμβολιασμούς είναι πολύ μεγάλη, έχουν ανοίξει πάνω από 2 εκατομμύρια ΑΜΚΑ για την τρίτη δόση του εμβολίου, ενώ έχουν αυξηθεί σημαντικά και τα ραντεβού για την πρώτη δόση», είπε ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.

Μάλιστα όπως τόνισε η πλατφόρμα για την τρίτη δόση του εμβολίου μετά την πάροδο 3 μηνών από την δεύτερη δόση άνοιξε αργά το βράδυ της Παρασκευής και μέχρι τις 10:00 του Σαββάτου είχαν κλειστεί σχεδόν 200.000 ραντεβού για την τρίτη δόση, καθώς και ακόμη 8.300 ραντεβού για την πρώτη δόση του εμβολίου σε πολίτες 60 ετών και άνω.

«Στο πιστοποιητικό νόσησης θα υπάρξουν αλλαγές, με προσαρμογή στα νέα δεδομένα, υπάρχουν και τεχνικής φύσεως θέματα που πρέπει να ρυθμιστούν για κάποιον που είναι στο 4μηνο, 5μηνο και θα πρέπει να προγραμματίσει τον εμβολιασμό του», είπε ο κ. Πλεύρης.

«Το πιστοποιητικό θα μας απασχολήσει στο Συμβούλιο των Υπ. Υγείας της ΕΕ τις επόμενες ημέρες το εάν θα θεωρείται ως πλήρως εμβολιασμένος αυτός που έχει κάνει την τρίτη δόση και όχι αυτός που θα έχει κάνει τις δύο δόσεις. Θα πρέπει να διασφαλίσουμε παράλληλα ό,τι αν αλλάξει ο χρόνος του πιστοποιητικού νόσησης και να ακολουθήσει το τρίμηνο για την τρίτη δόση, θα πρέπει να έχει τον χρόνο ο πολίτης, με βάση και τα διαθέσιμα ραντεβού να κάνει το εμβόλιο και να μην έχει πρόβλημα».