Μετάλλαξη Όμικρον: Εντοπίστηκε παραλλαγή που δεν ανιχνεύεται με μοριακά τεστ λέει ο Guardian

Νέα ανησυχία για τη μετάλλαξη Όμικρον καθώς οι επιστήμονες εντόπισαν μια νέα μετάλλαξη που δεν μπορεί να ανιχνευθεί με τα μοριακά τεστ που χρησιμοποιούνται για την διάγνωση του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian η παραλλαγή αυτή έχει πολλές κοινές μεταλλάξεις με την Όμικρον, αλλά στερείται μιας συγκεκριμένης γενετικής τροποποίησης που επιτρέπει στις εργαστηριακές δοκιμές PCR να χρησιμοποιηθούν για να βρεθεί το κρούσμα.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα η νέα παραλλαγή δεν ανιχνεύεται ως τέτοια από τους ελέγχος με μοριακό τεστ η με πιο απλά λόγια δεν επιτρέπει στους επιστήμονες να την διαχωρίσουν από την παραλλαγή Όμικρον, όπως αυτή μας είναι γνωστή μέχρι τώρα.

Η παραλλαγή εντοπίστηκε για πρώτη φορά ανάμεσα στα δείγμα που ελήφθησαν στη Νότια Αφρική, στην Αυστραλία και στον Καναδά και η ανακάλυψη αυτή οδήγησε τους επιστήμονες να διαχωρίσουν την γενεαλογία της B.1.1.529, σε BA.1 (η μετάλλαξη Όμικρον που ξέρουμε) και σε BA.2 (νεότερη παραλλαγή).

Όπως αναφέρει ο Guardian σχεδόν τα μισά από τα μηχανήματα εργαστηριακών ελέγχων στη Βρετανία αναζητούν τρία γονίδια στον κορωνοϊό ώστε να τον εντοπίσουν. Όμως η μετάλλαξη Όμικρον όπως και η Άλφα εμφανίζονται θετικές μόνο σε κάποια από αυτές και αυτό γιατί έχουν μια γενετική αλλαγή.

Να σημειωθεί πως ο διευθυντής στο Ινστιτούτο Γενετικής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, καθηγητής Φρανσουά Μπαλού τονίζει πως σχεδόν το 6% των 709 περιπτώσεων της «Όμικρον» που έχουν καταχωριστεί στην βάση γονιδιωμάτων ανήκουν νέα αυτή παραλλαγή.