Με επιστολή του στη Σ. Κυριακίδου, ο Θ. Πλεύρης ζητά παρέμβαση της Κομισιόν για τις ελλείψεις στα φάρμακα

Επιστολή στην αρμόδια Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέλλα Κυριακίδου έστειλε ο Θάνος Πλεύρης και ζήτησε κεντρική πολιτική για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις σε βασικά φάρμακα. Σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Υγείας μόνο έτσι μπορεί να δοθεί λύση στο πρόβλημα.

Αναλυτικότερα η επιστολή που απέστειλε ο Υπουργός Υγείας αναφέρει:

«Αξιότιμη κυρία Επίτροπε,

Το τελευταίο διάστημα αυξάνεται συνεχώς το πρόβλημα επάρκειας συγκεκριμένων φαρμάκων σε όλη την ΕΕ. Είναι αντιληπτό ότι αυτό οφείλεται στη μειωμένη παραγωγή απότοκο της πανδημίας Covid-19, της ενεργειακής κρίσης, του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς επίσης και της μείωσης της παραγωγικής διαδικασίας σε χώρες που διαθέτουν πρώτες ύλες.

Το πρόβλημα αυτό επιχειρούν τα Κράτη-Μέλη να το αντιμετωπίσουν με εσωτερικές διαδικασίες αλλά, ωστόσο, είναι επιτακτική ανάγκη να υπάρξουν κεντρικές πολιτικές σε επίπεδο του συνόλου της ΕΕ για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο θα πρέπει να υπάρξει άμεση κάλυψη των πολιτών των Κρατών-Μελών της ΕΕ σε όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα, ενώ σε μεσοπρόθεσμο, και εν τέλει μακροπρόθεσμο, θα πρέπει να ενισχυθεί η παραγωγή φαρμάκων στην ΕΕ.

Προς αυτήν λοιπόν την κατεύθυνση Σας θέτω τους ανωτέρω προβληματισμούς και παρακαλώ όπως, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων Σας, αξιολογήσετε τα ανωτέρω, προκειμένου να υπάρξει μία κεντρική πολιτική από τα Κράτη-Μέλη της ΕΕ για την αντιμετώπιση της ελλείψεως φαρμάκων, καθώς είναι θέμα που αφορά συνολικά τα Κράτη-Μέλη».