Μικρή νότα αισιοδοξίας από τις τελευταίες μετρήσεις στα λύματα της Θεσσαλονίκης

Οι νέες μετρήσεις στα λύματα δείχνουν πως το ιικό φορτίο δεν κατέγραψε νέα επιθετική αύξηση. Αυτό προκαλεί αισιοδοξία, με τον Πρύτανη του ΑΠΘ να προειδοποιεί πως τα δύσκολα δεν έχουν περάσει για τη Θεσσαλονίκη…

Στην εξέλιξη της πανδημίας, καθώς και στις νέες μετρήσεις ανίχνευσης του ιικού φορτίου στα αστικά απόβλητα του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου μιλώντας το πρωί της Τρίτης στον Real Fm 107,1.

Ο κ. Παπαϊωάννου επισήμανε πως ναι μεν το επίπεδο της συγκέντρωσης του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 παραμένει υψηλό, ωστόσο -όπως είπε χαρακτηριστικά- εδώ και μια εβδομάδα δεν καταγράφεται η επιθετική αύξηση της συγκέντρωσης που καταγραφόταν το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Αυτή η εξέλιξη δημιουργεί μια μικρή νότα αισιοδοξίας, η οποία, «πρέπει να επιβεβαιωθεί με τις μετρήσεις αυτής της εβδομάδας» που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ επισήμανε ακόμη πως δεν είναι βέβαιο ότι έχει επέλθει η κορύφωση του τέταρτου κύματος της πανδημίας, ενώ υπογράμμισε πως έχει ήδη αποτυπωθεί η κινητικότητα της 26ης και 28ης Οκτωβρίου στην επιδημιολογική εικόνα της Θεσσαλονίκης, καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων διατηρήθηκε επί σειρά ημερών στα 1.100 με 1.200 κάθε μέρα.

Ο κ. Παπαϊωάννου υπογράμμισε για ακόμη μια φορά τη σημασία της πιστής τήρησης των μέτρων -της χρήσης μάσκας και της αποφυγής συγχρωτισμού- αλλά και του εμβολίου, ενώ σχολιάζοντας τις αντιδράσεις και τις δηλώσεις αρνητών τόνισε πως «δεν μπορεί να εμπιστευόμαστε την επιστήμη και τους γιατρούς “αλά καρτ”.»

«Αν δεν προσέξουμε οι κορυφώσεις μπορεί να επαναλαμβάνονται συνεχώς», προειδοποίησε ο πρύτανης του ΑΠΘ, ενώ γνωστοποίησε πως ο αριθμός των δηλωμένων κρουσμάτων στο ΑΠΘ ανέρχεται στο 0,45% επί του συνόλου των φοιτητών.