Μιχάλης Γιαννάκος: «Ρεκόρ ασθενών σε κλινικές και ΜΕΘ. Το προσωπικό έχει ξεπεράσει τα όριά του»

«Το προσωπικό των νοσοκομείων δεν αντέχει άλλο» είπε χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, μιλώντας για την κατάσταση που επικρατεί στις ΜΕΘ και τα νοσοκομεία έπειτα από την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού σε όλη τη χώρα.

Σε ανακοίνωση του ο Μιχάλης Γιαννάκος επεσήμανε ότι «πρέπει να προβληματίσει η επιδημιολογική  κατάσταση  της Αττικής. Τα νοσοκομεία της Αττικής βρίσκονται σε οριακή κατάσταση και πολλά καταγράφουν αρνητικά ρεκόρ σε νοσηλευόμενους ασθενείς σε ΜΕΘ και κλινικές.

Δεν είναι δυνατόν να βρισκόμαστε σε αυτή τη κατάσταση και να μην λαμβάνονται μέτρα στο επίπεδο της πρόληψης. Ο ιός είναι παρόν στη κοινότητα και μάλιστα μεταλαγμένος και πιο επιθετικός και όμως δεν αυξάνονται τα τεστ».

Στην συνέχεια δήλωσε «η λύση είναι μια και μοναδική. Να ληφθεί απόφαση τώρα να συνταγογραφείται και να αποζημιώνεται το τεστ από τον ΕΟΠΥΥ. 

Μεγάλη προσοχή γιατί με τον αριθμό των νοσηλευόμενων ασθενών είναι βέβαιον ότι θα ασκείται μεγαλύτερη πίεση στις ΜΕΘ  ημέρα με την ημέρα». 

«Το προσωπικό των νοσοκομείων δεν αντέχει άλλο. Βρίσκεται στη πρώτη γραμμή επί ένα χρόνο χωρίς καθόλου ξεκούραση. Χωρίς αναγνώριση. Τίποτα με την ενταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Τίποτα με το Δώρο. Τίποτα με τη μονιμοποίηση των εκτάκτων. Τίποτα με το εργατικό ατύχημα  για τους υγειονομικούς που  έχασαν τη ζωή τους από κορωνοιο. Μέχρι τώρα 24», είπε χαρακτηριστικά. 

Αναλυτικά η κατάσταση των νοσοκομείων της Αττικής σε κλίνες και ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, πολλά από τα νοσοκομεία καταγράφουν αρνητικά ρεκόρ. Πιο συγκεκριμένα:

ΣΩΤΗΡΙΑ: Ρεκορ ασθενών σε σύνολο και ΜΕΘ. Νοσηλεύονται συνολικά 283 ασθενείς εκ των οποίων 65 στις ΜΕΘ. Κενές κλίνες μεθ 19.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ: Νοσηλεύονται 31 ασθενείς στις ΜΕΘ σε 32 κλίνες. Μία κλίνη κενή.

ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ: Νοσηλεύονται στις κλινικές 21 ασθενείς, 27 στις κλίνες και η ΜΕΘ γεμάτη με 14 ασθενείς.

ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΝΚ: Πριν δύο εβδομάδες νοσήλευε  20 ασθενείς. Τώρα νοσηλεύονται  65 ασθενείς με κορωνοϊό.

ΠΑΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ: Μέχρι πριν δύο εβδομάδες είχε  ένα με δύο ασθενείς. Τώρα νοσηλεύει πάνω από 25.

ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: Η ΜΕΘ είναι γεμάτη με 11 ασθενείς και στις κλινικές νοσηλεύει 43 ασθενείς, στις 60 κλίνες που διαθέτει.

ΚΑΤ: Στη ΜΕΘ νοσηλεύει 6 ασθενείς στις 7 κλίνες που διαθέτει.

ΕΛΠΙΣ:  Η ΜΕΘ είναι γεμάτη με 6 ασθενείς και στις κλινικές νοσηλεύονται 40 ασθενείς, στις 42 κλίνες που διαθέτει.

ΝΙΜΙΤΣ: Νοσηλεύει 2 ασθενείς στη ΜΕΘ στις 4 κλίνες που διαθέτει.

ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ: Στη ΜΕΘ νοσηλεύονται 9 ασθενείς στις 12 κλίνες και στις κλινικές 18 ασθενείς στις 24 κλίνες.

ΘΡΙΑΣΙΟ: Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 7 ασθενείς στις 12 κλίνες και στις κλινικές  νοσηλεύονται  περί τους 45 ασθενείς  σχεδόν γεμάτες.

ΑΤΤΙΚΟ: Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 10 ασθενείς στις 23 κλίνες και στις κλινικές 50 ασθενείς στις 65 περίπου κλίνες που διαθέτει.

Συνολικά παρατηρείται αρνητικό ρεκόρ στις ΜΕΘ και τις κλίνες που βρίσκονται στην Αττική, αφού καλυμμένες είναι οι 161 στις 205 κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στην Αττική. Μόλις 44 είναι οι κενές ΜΕΘ. «Ελάχιστες οι 44 κενές ΜΕΘ για τέτοιον μεγάλο αριθμό νοσηλευόμενων ασθενών σε κλινικές και με τέτοια πίεση σε εισαγωγές. . Δύσκολη η κατάσταση. Μέτρα πρόληψης τώρα πριν γίνει ότι συνέβη στην Βόρειο Ελλάδα», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.